Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στη χώρα που την έφερε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Είχε προηγηθεί το πράσινο φως από την επιτροπή των διαδηλωτών.
Η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές, αφού πρώτα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η χώρα θα επιστρέψει στο σύνταγμα του 2004 που προέβλεπε λιγότερες εξουσίες για τον πρόεδρο της χώρας. Πρόκειται για «οδικό χάρτη» ο οποίος παρουσιάστηκε στον πολιτικό κόσμο της Ουκρανίας από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πολωνίας
Εάν κανείς ψάχνει για νικητές και χαμένους από την εξέλιξη της υπόθεσης, φαίνεται πως για τη Ρωσία η διατήρηση της Ουκρανίας ως ενιαίας χώρας στα σημερινά της σύνορα, είναι σημαντικότερη από τη διχοτόμησή της, παρότι αυτό θα σήμαινε πιθανότατα την προσάρτηση της Κριμαίας και ίσως άλλων περιοχών όπου οι πληθυσμοί είναι φιλορωσικοί.
Η πιο εύσχημη ερμηνεία είναι, ότι η Ρωσία δεν θα επιθυμούσε τον σχηματισμό ενός ακραιφνώς φιλοδυτικού κράτους στα σύνορά της, αφού αυτό θα έφερνε και εκεί – μετά τις Βαλτικές Δημοκρατίες – το ΝΑΤΟ στα σύνορά της… Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί και μια πιο προσεκτική στάση της ηγεσίας του Κρεμλίνου απέναντι στον θεωρούμενο ως φιλο-Ρώσο πρόεδρο της Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς.
Σε κάθε περίπτωση, παρά την έντονη παρασκηνιακή τους παρουσία, Ρωσία και ΗΠΑ επέλεξαν να φαίνονται σε δευτερεύοντα ρόλο, αφήνοντας την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιθανότατα για να προστατεύσουν τις διμερείς σχέσεις τους από χειρότερη εκτροπή…
πηγή
Δημοσίευση σχολίου