GuidePedia

0

Εφ’ όλης της ύλης τοποθετήθηκε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς (στη φωτογραφία με τον Δημ. Αβραμόπουλο όταν ήταν υπ. Εξωτερικών, ατσαλάκωτοι και οι δύο…), αναφερόμενος στα της ΑΟΖ, στις εξελίξεις στο Κυπριακό και φυσικά στα της «τουρκικής μειονότητας», ρίχνοντας όμως και λίγη στάχτη στα μάτια, κάνοντας λόγο στις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις…
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ουράς είπε ότι «η λύση του αποτελεί το κλειδί ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». Ασφαλώς κι έκανε λόγο για τους «φυσικούς πόρους» της Κύπρου, τονίζοντας, ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», να μην προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της, καθώς, όπως είπε, «οι Τουρκοκύπριοι έχουν λόγο επί των κυπριακών υδρογονανθράκων».
Η διαμάχη, σύμφωνα με τον Ουράς, ξεκίνησε όταν η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακάλυψε κοιτάσματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Μετά την ανακάλυψη των τεραστίων αυτών κοιτασμάτων η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την εξόρυξή τους, σε συνεργασία με το Ισραήλ. Η Τουρκία, όμως, ανακοίνωσε, με τη σειρά της, ότι θα προστάτευε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Ο Ουράς χαιρέτισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε βέβαια στη απόρριψη του πρώτου σχεδίου Ανάν και έκανε λόγο για συνομοσπονδία δύο κρατών.

Ο Ουράς, αναφέρθηκε φυσικά και στο ζήτημα της ελληνικής ΑΟΖ. Είπε ότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου «εξερέθισαν» την Τουρκία. Ανέφερε όμως πως, από τον ελληνικό Τύπο, πληροφορήθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βαίνουν, πλέον, καλώς. Ο Ουράς ανέφερε, με νόημα, ότι η Αίγυπτος είναι διστακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις της Τουρκίας, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία προχωρά, παρά τις τουρκικές αντιρρήσεις και την υπάρχουσα διαμάχη για την υφαλοκρηπίδα.
Ο Τούρκος πρέσβης όμως δεν άφησε εκτός και το θέμα της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, κάνει λόγο για «τουρκική» μουσουλμανική μειονότητα. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τη χρήση του επιθέτου «τουρκικός» από τη μειονότητα.
Επίσης, καταφέρθηκε κατά της τοποθέτησης, από την Ελλάδα, ιεροδιδασκάλων στα μειονοτικά χωριά και είπε ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να μην αδικείται η μειονότητα, η οποία, κάποια στιγμή θα κερδίσει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ελεύθερα τη γλώσσα της και να μπορεί να δηλώνει την ταυτότητά της.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στο πόσο, τα τουρκικά σίριαλ που προβάλλονται στην Ελλάδα, μπορούν να αποτελέσουν όπλο στα χέρια της πολιτικής, για να γίνουν οι ελληνουτουρκικές σχέσεις ευκολότερες.

Δεν φταίει αυτός, η νοοτροπία τους γνωστή είναι. Άλλοι του έδωσαν αέρα… στέπας.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top