GuidePedia

0


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για όλα τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως για την τρέχουσα πολιτική κρίση στη χώρα του και για τα αμφιλεγόμενα σχέδια για μεταρρυθμίσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα, περιλαμβανομένου του HSYK», δήλωσε ο Νταβούτογλου προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη νότια επαρχία των Αδάνων, αναφερόμενος στο σχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβένρησης να ενισχύσει τον έλεγχο επί του Ανωτέρου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Αν υπάρχει οτιδήποτε που αντιβαίνει στις προδιαγραφές της ΕΕ, θα ακούσουμε» τις παρατηρήσεις των 28 μελών, δήλωσε ο Νταβούτογλου επιμένοντας στο "επίταγμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης». Ο υπουργός θα συνοδεύσει την Τρίτη τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη εδώ και πέντε χρόνια επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στις Βρυξέλλες.
Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει εκεί τους προέδρους της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρουσία της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, καθώς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε κάθε κριτική και κάθε άποψη, εφόσον αυτές οι κριτικές και οι απόψεις βασίζονται στα κριτήρια και τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.
Ωστόσο προειδοποίησε επίσης τις Βρυξέλλες να μην υιοθετήσουν «διακρίσεις» έναντι της Τουρκίας. Ο Νταβούτογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει αμέσως τα Κεφάλαια 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία αφορούν ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και το δικαστικό σύστημα. «Ας διαπραγματευθούμε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε απευθυνόμενος στην ΕΕ και υποσχόμενος ότι «δεν θα οπισθοδρομήσουμε ποτέ στις δημοκρατικές προδιαγραφές».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top