GuidePedia

0

Στο προαναφερθέν ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», υπάρχει και μια πληροφορία «ζωηρού» κυπριακού ενδιαφέροντος…
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, την περασμένη εβδομάδα οι εταίροι της αξιοποίησης του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», Avner, Delek Drilling και Ratio, μαζί με την αμερικανική Noble Energy, φέρονται να προχώρησαν σημαντικά στις διαπραγματεύσεις τους με την αγαπημένη εταιρία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, απεσταλμένου του ΟΗΕ (υποτίθεται, διότι επί της ουσίας άλλη είναι η αποστολή του, βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=90758) για τη λύση του Κυπριακού, τη Woodside.

Η εταιρία φέρεται να συμφώνησε να πληρώσει κάποια εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επιπλέον, αφού η προσδοκία για την ανεύρεση περισσοτέρων κοιτασμάτων αυξήθηκε. Ενδιαφέρον όμως επίσης είναι το ότι οι δυο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν πως το αέριο θα εξαχθεί μέσω αγωγού σε περιφερειακούς πελάτες, κυρίως την Τουρκία και όχι ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε πελάτες στην ανατολική Ασία…
Θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθεί η κυπριακή κυβέρνηση για το τι ακριβώς γνωρίζει επ’ αυτών, τι αγωγός είναι αυτός και από που θα περάσει. Καλό θα ήταν να το γνωρίζουμε εν όψει και της τριήμερης επίσκεψης στο Λονδίνο του Νίκου Αναστασιάδη. Επειδή το παρασκήνιο οργιάζει κι επειδή όσα γίνονται θα επηρεάσουν σημαντικά το μέλλον του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού, δεν είναι υπερβολικό να παρακολουθούμε… «εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις.

Να τονίσουμε βέβαια, ότι η πρόοδος αφορά τις συζητήσεις μεταξύ εταιριών, καθότι η συγκεκριμένη τουλάχιστον κυβέρνηση του Ισραήλ, αυτή του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δείχνει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα πρωτίστως με γνώμονα τη γεωπολιτική τους διάσταση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top