GuidePedia

0
германия выборы депутат бундестаг голосование меркель

Η Γερμανία βρίσκεται σε αναμονή δύσκολων συνομιλιών για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού, μάλιστα θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και να χάσει την εξουσία η σημερινή ομοσπονδιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 Αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου, των πιο απρόβλεπτων για τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρώτη στις φετινές εκλογές έγινε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (ΧΔΕ) της οποίας είναι επικεφαλής, έχει κερδίσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 41,5% των ψήφων. Η καγκελάριος το έχει ήδη ονομάσει ως ένα υπέρ-αποτέλεσμα. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί θεωρητικά να βρεθεί να είναι και η κύρια χαμένη, εάν δεν καταφέρει να δημιουργήσει έναν νέο κυβερνώντα συνασπισμό. Διότι οι προηγούμενοι εταίροι της, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (ΕΔΚ), υπέστησαν την πιο συντριπτική ήττα στην ιστορία τους, χωρίς καν να καταφέρουν να περάσουν στο Μπούντεσταγκ (4,8%). Και η ιδιαιτερότητα της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής σκηνής είναι τέτοια ώστε το φάσμα των αριστερών κομμάτων και κινημάτων να γίνεται όλο και πιο πολύχρωμο. Και τώρα η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με κάποια από αυτά, μπορεί με τους «πράσινους» είτε ακόμα και με τους κύριους αντιπάλους της που είναι οι Σοσιαλδημοκράτες.
Ποιες είναι οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα; Η καλύτερη επιλογή είναι ο λεγόμενος μεγάλος συνασπισμός της ΧΔΕ και του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (ΣΔΚΓ), το οποίο έχει κερδίσει 25,7% ψήφους. Εάν η Μέρκελ συμφωνήσει με τον ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών Πέερ Σταϊνμπριούκ, δεν θα χρειαστεί να μετρά τα δέκατα των ψήφων. Το πρόβλημα είναι στους ίδιους τους δύο πολιτικούς, οι οποίοι έχουν χαλάσει σοβαρά τις σχέσεις τους κατά τη διάρκεια των προεκλογικών αγώνων. Επιπλέον, είναι μόνο μία η θέση του ομοσπονδιακού καγκελάριου, και βάσει της λογικής των εκλογών σε περίπτωση εμφάνισης του «μεγάλου συνασπισμού», τη θέση αυτή θα πάρει ξανά η νικήτρια Μέρκελ. Και γι’ αυτό ο Σταϊνμπριούκ μπορεί να προτιμήσει το ρόλο του κύριου αντιπολιτευόμενου με έναν υπάρχοντα αδύνατο κυβερνώντα συνασπισμό.
Εάν ο «μεγάλος συνασπισμός» δεν δημιουργηθεί, οι βασικοί του συμμετέχοντες μετά από τη μετεκλογική πασιέντζα θα ψάξουν για μικρότερους εταίρους. Για το ΧΔΕ είναι πρώτα απ’ όλα είναι οι «πράσινοι», για το ΣΔΚΓ είναι πάλι οι «πράσινοι» συν το Αριστερό κόμμα. Τα κόμματα αυτά έχουν δείξει στις τελευταίες εκλογές τα ακόλουθα αποτελέσματα: η ένωση «Ένωση-90»/ «πράσινοι» - 8,3%, το Αριστερό κόμμα – 8,6%. Με αυτό τον τρόπο, και ο συνασπισμός ΧΔΕ+πράσινοι, και η αριστερή ένωση, μπορούν θεωρητικά να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για θέση στη βουλή, η οποία ωστόσο είναι αρκετά αδύνατη.
Ωστόσο, δεν πρέπει να βάλουμε τελεία και στο μέλλον των Ελεύθερων Δημοκρατών. Αυτή τη πεποίθηση εξέφρασε σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Γιούλιους φον Φράιταγκ Λορινγκχόβεν, επικεφαλής του παραρτήματος του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουαμαν στη Μόσχα:
Το αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στις τελευταίες εκλογές σημαίνει ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα εκπροσωπούνται πλέον στη βουλή. Για εμάς είναι ένα πραγματικό σοκ. Οι δυσάρεστες καταστάσεις προκύπτουν πάντα, όμως εγώ υποθέτω ότι τα μεγάλα δράματα πάντα αποτελούν αφορμή για μια νέα αρχή.
Και η Μέρκελ και ο Σταϊνμπριούκ μέχρι στιγμής δεν κάνουν τις οποιεσδήποτε προβλέψεις και υποσχέσεις.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top