GuidePedia

0

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αρκετές δυνάμεις για την περίπτωση μιας περιορισμένης έκτασης επιχείρησης, εκτιμά η Stratfor. Οι παράμετροι της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης και γιατί μπορεί να χρειαστεί να είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.

Στην περίπτωση ενός χτυπήματος ή μιας περιορισμένης επιχείρησης, με σκοπό να μειώσει τις δυνατότητες του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ να κάνει χρήση χημικών όπλων -πλήττοντας για παράδειγμα εγκαταστάσεις ελέγχου και διοίκησης- οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αρκετές δυνάμεις για να διεξαγάγουν τις επιχειρήσεις.
Τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης Alreigh Burke και πιθανόν ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων βρίσκονται ήδη εντός του πεδίου βολής συριακών στόχων, των πυραύλων Tomahawk. Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ μπορούν να καλέσουν βομβαρδιστικά από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, καθώς και B-1 βομβαρδιστικά που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Al Udeid του Κατάρ.
Σε μια τέτοια επιχείρηση, οι Αμερικανοί θα πρέπει να μπορούν να εκτελούν επιθέσεις εξ αποστάσεως, πέρα από την ακτίνα της συριακής αεράμυνας, ενώ τα βομβαρδιστικά Β-2 θα μπορούσαν με τη stealth ικανότητα που διαθέτουν,να διεισδύσουν στη συριακή αεράμυνα και να απελευθερώσουν βόμβες με ελάχιστο ρίσκο.
Infographic: Οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ - Ποιες είναι οι δυνατότητεςΔεδομένου ότι το καθεστώς του Άσαντ έχει αρκετούς τρόπους να κάνει χρήση χημικών, από την αεροπορία ως το πυροβολικό, μια επιχείρηση που θα έχει ως στόχο να μειώσει τη δυνατότητα του καθεστώτος να τα χρησιμοποιήσει θα έχει αναγκαστικά πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Αυτό σημαίνει ότι η αεροπορία θα παίξει ρόλο κλειδί, γεγονός που θα απαιτούσε την ανάπτυξη αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, παρακολούθησης και αναγνώρισης στόχων. Δεδομένης της απειλής από τη συριακή αεράμυνα προς τα επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν στον εναέριο χώρο της, θα χρειαστούν αρκετά πλοία εξοπλισμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους για να την καταστείλουν, όπως και αεροπλανοφόρα για να ενισχυθούν οι δυνατότητες της αεροπορίας.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αρχίσει ακόμα να αναπτύσσουν τις δυνάμεις που απαιτούνται για μια τέτοιας κλίμακας επέμβαση, όμως σημαντικές δυνάμεις βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα συνοδευτικά τους πλοία, που ανήκουν στον τομέα επιχειρήσεων του 5ου στόλου, βρίσκονται μόλις λίγες μέρες μακριά και η αεροπορία των ΗΠΑ μπορεί γρήγορα να αναπτύξει στο θέατρο των επιχειρήσεων μοίρες αεροσκαφών, ειδικά αν αεροπορικές βάσεις στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Ιορδανία και στην Κύπρο είναι διαθέσιμες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top