GuidePedia

0
IRAN_USA


“Το κόκκινο φως των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράν νομίζω ότι έχει γίνει κίτρινο και μένει να δούμε αν θα δώσουν το πράσινο φως”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωην επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού Amos Yaldin.
Όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Times of Israel o Yaldin επικεφαλής σήμερα στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του οποίου ηγείται , είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του στρατού ,ότι “το 2012 οι αμερικανοί είχαν ανάψει κόκκινο για επέμβαση και το εννοούσαν…Τώρα ακούω απόψεις που λένε ότι αν πρόκειται για το συμφέρον του Ισραήλ το συζητάμε. Δεν λέω ότι είναι έτοιμοι να δώσουν πράσινο φως αλλά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο κίτρινο”.
Οι απόψεις του Yadlin έχουν σημασία αφού είναι ένας άνθρωπος που μιλά ανοιχτά με τμήματα του στρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον τη περίοδο 2004-2006. Ήταν ένας από τους οκτώ πιλότους που είχαν κάνει την επιχείρηση Opera το 1981, στην οποία και “χτύπησαν” πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράκ.
Το 2007 όταν το Ισραήλ έκανε το ίδιο στη Συρία ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης πληροφοριών.
Γι΄ αυτό και η άποψή του ότι “το Ιράν έχει ήδη ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ και χρειάζεται μόλις δυο μήνες για να εχει την πυρηνική βόμβα στα χέρια του”, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Νετανιάχου: «Λύκος και ο νέος Ιρανός πρόεδρος»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ιράν χρησιμοποιεί 7.000 καινούριες μηχανές φυγοκέντρησης για το πυρηνικό πρόγραμμά του, εκ των οποίων οι χίλιες είναι νέου τύπου.
«Το Ιράν δεν διέκοψε το πυρηνικό πρόγραμμά του, ούτε μετά τις προεδρικές εκλογές. Σήμερα λειτουργούν 7.000 νέες μηχανές φυγοκέντρησης, εκ των οποίων περίπου χίλιες είναι νέου, πιο σύγχρονου τύπου» είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στο νότιο Ισραήλ.
«Ο Ιρανός πρόεδρος προσπαθεί να παρουσιάσει μια νέα εικόνα στη Δύση, όμως η πρόοδος του πυρηνικού προγράμματος συνεχίζεται», πρόσθεσε, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας. Ο Χασάν Ροχανί «μας λέει καμία απειλή δεν θα τον κάνει να αλλάξει στάση αλλά αυτό είναι λάθος», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «το μοναδικό πράγμα που τα τελευταία 20 χρόνια ανάγκασε τους Ιρανούς να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμά τους ήταν οι πιέσεις και οι σαφείς απειλές περί στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον τους.
Στις 14 Ιουλίου ο Νετανιάχου, σε συνέντευξη σε ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ μπορεί να επέμβει στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας τον Ροχανί «λύκο μεταμφιεσμένο σε πρόβατο».
Ο Ιρανός πρόεδρος από την πλευρά υποσχέθηκε πρόσφατα μεγαλύτερη ευελιξία στο διάλογο με τη Δύση όσον αφορά τα πυρηνικά. Η Γαλλία τον κάλεσε σήμερα να προχωρήσει σε «συγκεκριμένες χειρονομίες» ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το θέμα αυτό. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «επαφίεται στο Ιράν να επιδείξει σοβαρότητα δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στις προτάσεις που του έγιναν στο Αλμάτι και κάνοντας συγκεκριμένες χειρονομίες που να απαντούν στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμά του».
Στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο στο Αλμάτι και ολοκληρώθηκαν χωρίς θετικό αποτέλεσμα οι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) είχαν προτείνει στο Ιράν να χαλαρώσουν τις κυρώσεις με αντάλλαγμα τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου. «Εάν το Ιράν είναι έτοιμο, η Γαλλία, μαζί με τους εταίρους της, είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top