GuidePedia

0

Τρία γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας και έντασης, σημάδεψαν χθες την γειτονική Τουρκία. Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε βαρύτατες ποινές κάθειρξης στα μέλη της Εργκένεκον.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία πρέπει να σημειωθεί πως έγινε χωρίς την παρουσία ακροατηρίου -με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Τουρκίας να βρίσκονται σε συναγερμό-, οι δηλώσεις του πρώην γενικού αρχηγού του τουρκικού στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ ο οποίος προφανώς απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν είπε «"Ο λαός έχει τώρα τον λόγο. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Ο λαός δεν κάνει ποτέ λάθος και περιμένων να αντιδράσει. Δεν μπορεί να τον ξεγελάσει κανείς"» , τέθηκαν αυτομάτως σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού το σύνολο της επικράτειας της Τουρκίας.

Το τρίτο μείζονος σπουδαιότητας γεγονός ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, μέσα από την οποία η σημερινή τουρκική στρατιωτική ηγεσία εκφράζει την «βαθιά θλίψη που νοιώθουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τους συντρόφους μας στα όπλα και τις οικογένειές τους», ενώ δεν παραλείπεται αναφορά σε «υπομονή»…, αφήνοντας υπονοούμενα για περαιτέρω εξελίξεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα τελευταία δύο χρόνια ζει σε έναν εφιάλτη ενός πιθανού πραξικοπήματος (έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον δύο απόπειρες δολοφονίας του) των στρατηγών, οι οποίοι από την πρώτη ημέρα εκκίνησης των διαδικασιών κατά της Εργκενεκόν και του βαθέως τουρκικού κράτους, δεν έχουν προβεί επισήμως σε καμία απολύτως ενέργεια αποτροπής ή παρεμπόδισης του ανελέητου κυνηγητού που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρωθυπουργός, φαίνεται ιδιαίτερα αποφασισμένος να χτυπήσει και το τμήμα των επιχειρηματιών που στήριζαν και συνεργαζόταν ή και αποτελούσαν του βαθέως τουρκικού κράτους.

Έτσι, με μία αιφνίδια απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ακυρώθηκε διαγωνισμός (ως ασύμφορος επειδή δεν μετείχαν άλλοι κατασκευαστές) που αφορούσε την κατασκευή τουρκικού πολεμικού πλοίου. Τον διαγωνισμό είχε κερδίσει ο όμιλος Κοτς, γνωστός για τις μη άριστες σχέσεις του με το καθεστώς του νεο-οθωμανού Ερντογάν. Αυτή η απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού κρίνεται ως ιδιαίτερης βαρύτητας και προσδιορίζει τις διαθέσεις της πρωθυπουργίας έναντι των υπολοίπων τμημάτων της Εργκενεκόν, και ανοίγει ένα νέο μέτωπο συγκρούσεων καθαρά οικονομικού χαρακτήρα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και σχετικές αντιδράσεις μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο, από βουλευτές που στήριξε και ανέδειξε ο όμιλος Κοτς.

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, το επόμενο διάστημα στην Τουρκία;
Πόσο κοντά βρίσκεται μία έκρηξη των τούρκων στρατιωτικών μέσω ενός πραξικοπήματος;
Πως μπορεί να αντιδράσει ο Ερντογάν, αφού έχει δώσει πάρα πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί ένα πραξικόπημα που θα τον αποκαθηλώσει από την πρωθυπουργία;
Ποιοι άλλοι μπορεί να θέλουν μία αλλαγή προσώπων στους χώρους αποφάσεων της Τουρκίας;

Την απάντηση στο τελευταίο ερώτημα θα την μάθουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού αναμένεται σειρά αντιδράσεων προς τον κ. Ερντογάν, ενώ οι φήμες που θέλουν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη την Ουάσινγκτον από την στάση που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα ο τούρκος πρωθυπουργός, ίσως αποτελέσουν και τον πυροκροτητή μίας ισχυρής έκρηξης στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που διαβλέπουν την έκρηξη μέσω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εξάλλου, το μήνυμα του Μπασμπούγ κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό ήταν, αφού επί της ουσίας κλήθηκε ο τουρκικός λαός να ανατρέψει το καθεστώς Ερντογάν και να επιβάλει την… τάξη!

Εξελίξεις με ισχυρό ενδιαφέρον, λοιπόν, για την Τουρκία και ιδιαίτερα για τον "ισχυρό Ερντογάν". Οι όποιος εξελίξεις όμως της γείτονος ενδιαφέρουν άμεσα και την Ελλάδα, η οποία έχει ετοιμαστεί καταλλήλως για την αποφυγή τυχόν μεθοριακών «παρεξηγήσεων» (μην ξεχνάμε πως μία άριστη μέθοδος άσκησης υπέρμετρης πολιτικής πίεσης από την πλευρά των στρατιωτικών, θα ήταν ένα «θερμό επεισόδιο» με την Ελλάδα, το οποίο θα σήμαινε και την αυτοστιγμή επαναφορά της αναγκαιότητας ενός ισχυρού τουρκικού στρατού)…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top