GuidePedia

0

Η Άγκυρα έχει ενισχύσει σιωπηρά την παρουσία της στην αναδυόμενη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ, ποντάροντας στην ημι-αυτόνομη περιοχή για να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και το Ιράν.
Τουρκικές εταιρείες συνεργάζονται με την Exxon Mobil που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του αντικειμένου, εταιρεία με την στήριξη του δημοσίου συστάθηκε πρόσφατα με σκοπό την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά των συνόρων.
Όσο η ζήτηση για ενέργεια στην Τουρκία ενισχύεται, το ελλειμματικό ενεργειακό της ισοζύγιο επιδεινώνεται και η ενεργειακή της εξάρτηση από το εξωτερικό την καθιστά πιο ευάλωτη σε εξωγενή σοκ.

Στην προσπάθεια της Άγκυρας να μειώσει το κόστος εισαγωγής υδρογονανθράκων, ο πλούτος του υπεδάφους των κουρδικών περιοχών στο Ιράκ δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί παρά τις περί του αντιθέτου εκκλήσεις από την Ουάσινγκτον ή την δυσφορία της Βαγδάτης.
«Με τέτοιο ενεργειακό έλλειμμα και τέτοιες προοπτικές στα σύνορά σου, δεν μπορείς να αφήσεις τη Βαγδάτη ή όποιον άλλον να σε εμποδίσει» ανέφερε μία από τις πηγές στο βρετανικό πρακτορείο, εξηγώντας πως η Άγκυρα θέλει οπωσδήποτε «να βρεθεί τρόπος να περνάει το πετρέλαιο από το έδαφός της».
Στις κουρδικές περιοχές έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια η Exxon Mobil, η Chevron και η Total. Από την Τουρκία, η TPIC αλλά και η BOTAS (που διαχειρίζεται αγωγούς) συμμετέχουν στην νεοσυσταθείσα εταιρεία, όπως αναφέρει το Reuters, η οποία έχει ήδη μπει σε έρευνες στις κουρδικές περιοχές, σε ορισμένες από τις οποίες είναι ήδη παρούσα η Exxon Mobil. Σε ερώτηση του πρακτορείου, η Exxon Mobil αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.
H νεοσυσταθείσα εταιρεία βρίσκεται επίσης στη φάση διαπραγμάτευσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις κουρδικές περιοχές. Το φυσικό αέριο των κουρδικών περιοχών είναι εξίσου σημαντικό με το πετρέλαιο, αν όχι σημαντικότερο, για την Αγκυρα.

Μεταξύ άλλων, η στρατηγική της Άγκυρας αναμένεται να εντείνει τη δυσφορία της Βαγδάτης, η οποία ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις κουρδικές αρχές του βόρειου Ιράκ που θέλουν να παρακάμψουν την κεντρική κυβέρνηση στην εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top