GuidePedia

0



Γιεβγκένι Σεστακόφ, Ροσίσκαγια Γκαζέτα.  
Φωτιές άναψε στον Λευκό Οίκο η έκθεση Ντάμπσι. Τα “γεράκια” επιμένουν στον βομβαρδισμό του στρατού του Ασαντ, ενώ οι ειρηνιστές τονίζουν πως πρόκειται για πολιτική απόφαση με σοβαρές συνέπειες.
Οι υφιστάμενες διαφωνίες ανάμεσα στην αμερικανική πολιτική ελίτ και τις διάφορες υπηρεσίες όσον αφορά τους τρόπους διευθέτησης της κρίσης στη Συρία, αρχίζουν και αποκτούν δημοσιότητα. Ο Λευκός Οίκος, όπως και τον καιρό της «Κρίσης στην Καραϊβική», αμφιταλαντεύεται μεταξύ ειρήνης και πολέμου.
Με το στρατόπεδο των «γερακιών», βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος εισηγείται το βομβαρδισμό των θέσεων του στρατού του Μπασάρ Άσαντ. Στην πλευρά των «περιστεριών» της ειρήνης βρίσκεται ο πρόεδρος της Μικτής επιτροπής των αρχηγών των επιτελείων του αμερικανικού στρατού, Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος, σε αντίθεση με τον υπουργό Εξωτερικών, προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι όποιες απερίσκεπτες ενέργειες στη Συρία.
Η διαμάχη μεταξύ των επικεφαλής της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας για το θέμα της Συρίας είχε αρχίσει να εκτυλίσσεται στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου κορυφής της G8 στην Ιρλανδία, ενώ τώρα, το Πεντάγωνο την ενισχύει με συγκεκριμένους υπολογισμούς.  
Κόστος ανάλογο του Αφγανιστάν

Αφγανιστάν: Το ΝΑΤΟ φεύγει, το χάος έρχεται;
Η πραγματοποίηση αεροπορικής επιχείρησης θα διαρκέσει το λιγότερο ένα χρόνο και θα στοιχίσει στους αμερικανούς φορολογούμενους ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά μήνα. Δεδομένης και της αναγκαιότητας για παράλληλες επιχειρήσεις στο έδαφος, το κόστος θα αυξηθεί σημαντικά. Είναι περιττό δε, να απαριθμηθούν και όλες οι επιπρόσθετες δυσκολίες που συνδέονται με μια πιθανή άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ στη συριακή σύγκρουση, τις οποίες υποδεικνύει ο υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός. Η βασική ιδέα της σχετικής έκθεσης Ντέμπσι που αναλύει πέντε διαφορετικά σενάρια είναι προφανής. Το Πεντάγωνο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία θα είναι ανάλογο με εκείνο στο Αφγανιστάν. Ενώ, λαμβάνοντας την απόφαση για άμεση συμμετοχή της χώρας στη σύγκρουση αυτή, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να προβλέψει όχι τις υποθετικές, αλλά τις ρεαλιστικές συνέπειες από ένα τέτοιο βήμα. Το υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι όσο δελεαστική και αν είναι η προοπτική των αεροπορικών βομβαρδισμών στο συριακό έδαφος από απόψεως εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει με την πραγματοποίησή τους. 
Και υπουργικές κόντρες 
Η διάσταση απόψεων στα ανώτατα αμερικανικά κλιμάκια σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη Δαμασκό, δεν υφίσταται μόνο σε επίπεδο κομμάτων -μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατών- αλλά και μεταξύ των υπουργείων. Ύστερα από μια μακρά σειρά διαβουλεύσεων με τον Λευκό Οίκο, οι ειδικές επιτροπές οι οποίες είχαν ως αποστολή να αναλύσουν τις διαθέσεις που επικρατούν και στις δυο Βουλές του αμερικανικού Κογκρέσου, ενέκριναν το τροποποιημένο σχέδιο για εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης, παρότι πριν από λίγο καιρό το είχαν ομόφωνα απορρίψει. Για την κυβέρνηση Ομπάμα, η απόφαση εφοδιασμού με όπλα των σύρων ανταρτών, είχε πολιτική σημασία. Οι προμήθειες αυτές αποτελούσαν το ισχυρό επιχείρημα των ΗΠΑ στα διάφορα διεθνή συνέδρια με τη συμμετοχή της συριακής αντιπολίτευσης. Επομένως, η άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κατέστη για τον Τζον Κέρι θέμα τιμής. Ωστόσο, η αντίδραση του Πενταγώνου ήταν άμεση και είχε τη μορφή της διαρροής προς τα ΜΜΕ των βασικών θέσεων της έκθεσης Ντέμπσι.  
Η Συρία στην ατζέντα Λαβρόφ
Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί αρκετές φορές με τον αμερικανό ομόλογό του. Μεταξύ των θεμάτων που θα περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων θα βρίσκεται η κατάσταση στη Συρία και οι προοπτικές σύγκλησης της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα αυτή. Ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι μέχρι τότε η συριακή αντιπολίτευση θα καταφέρει χάρις στις αμερικανικές προμήθειες όπλων να ανακόψει την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων και να ανακτήσει τουλάχιστον έναν τμήμα των θέσεων που έχει χάσει τον τελευταίο διάστημα. Εφόσον αυτό δεν συμβεί, οι εκπρόσωποί της θα αρνηθούν να συμμετάσχουν σε διάσκεψη για το θέμα της Συρίας, προκειμένου να μη βρεθούν εκεί στη δυσχερή θέση της πλευράς η οποία έχει ηττηθεί.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.rg.ru/2013/07/23/siria-site.html

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top