GuidePedia

0

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι με επιστολή του προς το Κογκρέσο παρουσίασε τα εναλλακτικά σενάρια μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Η προτροπή του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι… καλύτερα να την ξεχάσατε. Το κόστος και οι κίνδυνοι τεράστιοι λόγω και των χημικών που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, η έξοδος από το πεδίο αυτό εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη.
Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα και απευθύνεται προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις Καρλ Λέβιν, ο αρχηγός του Στρατού παρουσιάζει πέντε διαφορετικά σενάρια, από την παροχή πληροφοριών και την εκπαίδευση στο χειρισμό των όπλων, ως την ανάπτυξη στρατιωτών, οι οποίοι ενδεχομένως να εμπλακούν και σε ένα χημικό πόλεμο.
Ο Μάρτιν Ντέμπσι προειδοποιεί καταρχήν πώς μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι καθαρά πολιτική.
«Η απόφαση ν' αποσταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία είναι μια πολιτική απόφαση, την οποία το έθνος μας έχει εμπιστευτεί στους πολιτικούς ηγέτες του», τονίζει ο Αμερικανός στρατηγός. Κοινώς νίπτει τα χείρας τους για τις επιπτώσεις, που μπορούν να σύρουν τις ΗΠΑ σε ένα σύγχρονο Βιετνάμ.
Με τον τρόπο του καθιστά σαφή τα προβλήματα από τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν από τη Ρωσία και την Κίνα σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο, την απάντηση των δύο αυτών δυνάμεων και βεβαίως το γεγονός ότι η Συρία σε καμία περίπτωση δεν είναι Λιβύη. Διαθέτει αντιαεροπορικά συστήματα, μπορεί να αποκτήσει και άλλα. Κυρίως όμως έχει στη διάθεση της χημικά όπλα.
«Από τη στιγμή που θα δράσουμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια. Θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε μια μεγαλύτερη εμπλοκή», προειδοποιεί ο Ντέμπσι, εννοώντας πώς θα πρέπει να σταλούν χερσαίες δυνάμεις. Και στην περίπτωση αυτή το τίμημα θα είναι αρκετά μεγάλο. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο Αμερικανός στρατηγός.
Ανάμεσα στα σενάρια που παρουσίασε είναι και αυτό των αεροπορικών επιθέσεων με στόχο την αντιαεροπορική άμυνα του καθεστώτος, καθώς και τις ναυτικές, αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις του.
«Μια τέτοια επιλογή, που θα απαιτούσε εκατοντάδες πλοία και αεροσκάφη, θα κόστιζε, ανάλογα και με τη διάρκειά της, δισεκατομμύρια δολάρια», υπογραμμίζει στην επιστολή του.
Μια άλλη επιλογή κατά τον Αμερικανό Αρχηγό είναι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων για να μη μπορεί το καθεστώς να βομβαρδίζει τις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες και επίσης η δημιουργία ζωνών ανάσχεσης για την προστασία περιοχών στα σύνορα με την Τουρκία ή την Ιορδανία. Μια τέτοια επιλογή θα κόστιζε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα.
Τέλος, ο στρατηγός Ντέμπσι αναφέρεται στο ενδεχόμενο ανάπτυξης «χιλιάδων μελών των ειδικών δυνάμεων και άλλων χερσαίων δυνάμεων, για επιθέσεις και για την περιφρούρηση της ασφάλειας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα χημικά όπλα της χώρας».
Αυτό απαιτεί να γνωρίζουν οι Αμερικανοί που έχει αποθηκευμένα τα χημικά όπλα ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Διαφορετικά κινδυνεύει να μετατραπεί η επιχείρηση σε όλεθρο ακόμη και για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top