GuidePedia

0
Delek-Fileleftheros01



Λευκωσία: Κυπριακή Δημοκρατία και εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου, ανεβάζουν στροφές με στόχο να διαμορφωθεί το συντομότερο το σκηνικό για το ενεργειακό παιχνίδι στην ΑΟΖ μας και στην περιοχή. Χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στη Λευκωσία με κεντρική, κύρια, αυτή στο προεδρικό, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Πρόεδρο του Ομίλου Delek κ. Yitzhak Tshuva, καθώς και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των εταιρειών Delek Drilling και Avner Oil and Gas Exploration κ. Gideon Tadmor και τον Αντιπρόεδρο για θέματα Στρατηγικής της Avner κ. Yaniv Fridman.
Η ισραηλινή εταιρεία Delek Drilling και η Avner Oil and Gas Exploration, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Στον τερματικό σταθμό θα συμμετέχει και η αμερικανική NOBLE, που συνεργάζεται με τις πιο πάνω εταιρείες στο τεμάχιο 12. Από τις συζητήσεις προκύπτει ότι υπάρχει διάθεση εκατέρωθεν για επίσπευση των διαδικασιών. Ήδη ξεκίνησαν συζητήσεις για τη διαμόρφωση ενός Μνημονίου, το οποίο θεωρείται κείμενο συναντίληψης για την κατασκευή του τερματικού.
Το τελικό κείμενο θα οριστικοποιηθεί μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12. Αυτό αναμένεται χρονικά να γίνει σε τρεις-τέσσερις μήνες και τότε εκτιμάται πως αναλόγως με το μέγεθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» θα καθορισθούν τα επόμενα βήματα. Τόσο αναφορικα με την κατασκευή του τερματικού σε σχέση με τη συμμετοχή εταιρειών, όσο και για ενδεχόμενες προπωλήσεις.
Από τις συζητήσεις προκύπτει, επίσης, πως οι εταιρείες αυτές επιδιώκουν να έχουν το πάνω χέρι στον τερματικό σταθμό ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί διεύρυνση της εικόνας και συμμετοχή κι άλλων εταιρειών. Το θέμα του τερματικού σταθμού με βάση και τον οδικό χάρτη που έχει καθορισθεί, θα πρέπει η συμφωνία για την κατασκευή του να οριστικοποιηθεί πριν το τέλος του 2013.
Η Λευκωσία θεωρεί πως με τη συμφωνία για τον τερματικό σταθμό, θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για μια σειρά ζητημάτων. Πρώτο, θα συνιστά πρόσκληση προς το Ισραήλ για να μεταφέρει και το δικό του αέριο στην Κύπρο και δεύτερο, τερματίζεται ουσιαστικά το σενάριο για μεταφορά του αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top