Η Τουρκία ίσως και να βαίνει σιγά-σιγά προς μια κατάσταση εξομάλυνσης, αφού φαίνεται τις τελευταίες ώρες ότι καταβάλλονται προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης, προτού οι συνέπειες καταστούν ανεξέλεγκτες. Σε αυτό το κλίμα φαίνεται πως περνάει και η αντιπολίτευση και ο ηγέτης της Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσωπικά, έχοντας ρίξει σημαντικά τους τόνους.
Αρχικά, οι τελευταίες διαδηλώσεις παρουσίασαν μια μείωση στη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι ίσως και να «ξεφουσκώσουν». Πρόκειται για πρόωρο συμπέρασμα βέβαια το οποίο μένει να αποδειχθεί.
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Ερντογάν ακολουθεί μια στρατηγική συνδυασμού σκληρής ρητορικής με κινήσεις αποκλιμάκωσης. Ενώ συνεχίζει να αναφέρει ότι η υπομονή του κράτους εξαντλείται και ότι πολλές διαδηλώσεις είναι παράνομες, συμφώνησε να συναντήσει αντιπροσωπεία των διαδηλωτών οι οποίοι έχουν καταλάβει την πλατεία Τακσίμ στην Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο με πρόσκληση του Ερντογάν, αν και προς το παρόν αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι θα το συναντήσουν και τι θα εκπροσωπούν. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίντς, μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι ο Ερντογάν θα τους ενημερώσει για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και θα ακούσει τις σκέψεις τους.
Η Τουρκία βέβαια, ακόμα και σε περίπτωση αποκλιμάκωσης, την επόμενη ημέρα θα μετράει τις πληγές της. Οι χιλιάδες των συλλήψεων και των τραυματισμών (600 από τις δυνάμεις ασφαλείας), κυρίως όμως ο διεθνής αντίκτυπος, δεν είναι προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν εύκολα.
Ενδιαφέρον έχει αν διαπιστωθεί το πώς τα γεγονότα θα επηρεάσουν τη στρατηγική Ερντογάν για την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία, καθώς επίσης και την έκταση της δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αφού τουλάχιστον ο πρόεδρος Γκιουλ, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, τήρησαν εμφανώς διαφορετική «γραμμή».πηγή
Δημοσίευση σχολίου