GuidePedia

0

Την ίδια ώρα που εμείς ακόμη ασχολούμαστε με την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν σε Αιγαίο και Ιόνιο, οι εξελίξεις φαίνεται ότι τρέχουν πολύ γρηγορότερα. Η είδηση είναι πολύ σημαντική κι έχει να κάνει με σχιστολιθικό αέριο, στο οποίο οι Αμερικανοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος της Ρουμανίας εξέδωσε άδειες για έρευνες σχιστολιθικού αερίου σε δύο οικόπεδα κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στην αμερικανική εταιρεία Chevron.
 
Οι άδειες για τις έρευνες που θα γίνουν με την τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης στα οικόπεδα "Κοστινέστι" και "Βάμα Βέτσε", δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να δραστηριοποιηθεί σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 1800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας.
   
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", η τεχνική της υδραυλικής ρωγμάτωσης είναι ένα "ακανθώδες" θέμα σε πολλές χώρες όπως στις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες έχει απαγορευτεί.
   
Στις 17 Ιανουαρίου 2012, η Βουλγαρία ανακάλεσε την άδεια εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου που είχε δώσει στην Chevron για έρευνες στη βορειοανατολική Βουλγαρία, επικαλούμενη την ανεπαρκή απόδειξη της περιβαλλοντικής ασφάλειας της τεχνικής της υδραυλικής ρωγμάτωσης.
 
Το χωριό Βάμα Βέτσε βρίσκεται στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top