GuidePedia

0

Στο παρακάτω ρεπορτάζ του βρετανικου Channel 4 για την κρίση στην Κύπρο ο δημοσιογράφος διασχίζει την πράσινη γραμμή για να δείξει εικόνες απο την κατεχόμενη Κύπρο και την ανερχόμενη 'οικονομία΄της που - όπως επισημαίνει το Αγγλικό κανάλι - εχει ως προστάτη την Τουρκία.

Τα προβλήματα της (Ελεύθερης) Κύπρου μπορεί να αλλάξουν το νησί για πάντα τονιζει ο δημοσιογράφος. Όπως φαίνεται η κρίση στην Κύπρο κατάφερε να κάνει μόνο ενα πράγμα, να φέρει την Τουρκία πιο κοντά.

Στο ολιγόλεπτο ρεπορτάζ του Channel 4 τα πλάνα των καινουργιων αυτοκινητόδρομων στα κατεχόμενα, τα οποία χρηματοδοτεί η Τουρκία, δεν είναι η μόνη έκπληξη. Αυτο που τραβάει την προσοχή ειναι οι τεράστιοι σωλήνες που βρίσκονται στην παραλία. Αυτοι οι σωλήνες, κατασκευασμένοι στην Κίνα, σύντομα θα μεταφερουν πόσιμο νερό απο την Τουρκία στα Κατεχόμενα.
Κι ετσι, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, οι τουρκοκυπριοι θα έχουν το νερό και οι ελληνοκυπριοι το φυσικό αέριο. Κατι που όταν έρθει ώρα για συνομιλίες προς την επίλυση του κυπριακού θα βοήθησει την Τουρκική πλευρά.

Το γεγονός οτι το έδαφος δεν ειναι πλέον σταθερό για τους ελληνοκύπριους αφήνει τους Τουρκους να χαμογελάνε τονίζει το αγγλικό ρεπορτάζ.

Ο 'ηγέτης' των Τουρκοκυπρίων Ιρσάν Κουτσούκ σε δηλώσεις του στο Channel 4 είπε οτι δεν εχει εκπλαγη απο το αποτέλεσμα - υπονοώντας οτι φταίει το κυπριακό πολιτικό σύστημα και οτι τώρα υπάρχουν καλές συνθήκες για την ένωση του νησιού, συμπληρώνοντας οτι οι καταθετες ειναι ευπρόσδεκτοι να βάλουν τα χρήματα τους στις τράπεζες που υπάρχουν στα κατεχόμενα!

Το ρεπορτάζ του Channel 4 γρήγορα όμως φτάνει στο συμπέρασμα που έχουμε σκεφτεί όλοι μας. Ολα τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας φαίνεται λιγο δύσκολο να ήταν τυχαία.
  • Η συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου
  • Η συγγνώμη του Ισραήλ στην Τουρκία
  • Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Κουρδων και Τούρκων

Οποτε, η Τουρκία εχει εξασφαλίσει την φιλία του Ισραήλ που ειχε παραταχθεί ως εταίρος της Κύπρου στο φυσικό αέριο και εχει συμφωνήσει με τους Κουρδους οι οποιοι εχουν μια απεριόριστη ποσότητα πετρελαίου που πρέπει να διασχίσει την Τουρκία.
Ολα αυτα τα ακολούθησε και η ανακοίνωση του Τουρκικου ΥΠΕΞ που μαλλον απειλητικά δήλωσε οτι το φυσικό αεριο ως αντάλλαγμα σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Κύπρου θα ηταν "επικίνδυνο".

Το Channel 4 όμως καταλήγει με την Γερμανία και η καταληξη ειναι απλή. Σύμφωνα με το Channel 4 η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μερκελ και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε συμφώνησαν οτι η Κύπρος δεν έχει καμία σημασία οικονομικά, ωστόσο φαίνεται πως για την Μερκελ γεωπολιτικά η Κύπρος ειναι ζωτικής σημασίας.

Και αυτος ισως να ειναι και ο μόνος λόγος που η Κύπρος εχει παραμείνει στο ευρώ. Αυτη η κρίση δεν εχει να κάνει με τράπεζες, ΑΤΜ και καταθέσεις.... …


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top