GuidePedia

0
Picture 0 for Η εθνικιστική έξαρση των Αλβανών, παράγοντας ανωμαλίας στην περιοχή

Οι ΗΠΑ παρουσιάζονται ενοχλημένες όμως από την εθνικιστική έξαρση των Αλβανών, που εξέρχονται των ορίων που τους έθεσαν, όπως προκύπτει από υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι Αλβανοί, ως μιμητές της τουρκικής πολιτικής, διαπράττουν το ίδιο λάθος που διαπράττουν και οι Τούρκοι. Θεωρούν πως η παρεχόμενη από τις Η.Π.Α. υποστήριξη θα είναι διαρκής, και πως παρέχεται άνευ όρων. Η πολιτική ιστορία -και των τελευταίων ετών- έχει αποδείξει ότι και οι πλέον στενοί σύμμαχοι (Καντάφι, Μουμπάρακ) σε κλάσματα του δευτερολέπτου τίθενται στο περιθώριο με οδυνηρό τρόπο.
Σε κάθε περιοχή, υπάρχει και ένα κράτος-χωροφύλακας, προκειμένου να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες κατά τη βούληση των ισχυρών. Όταν αυτό συμβεί, ο χωροφύλακας δεν χρειάζεται, και περιθωριοποιείται με οδυνηρό συνήθως τρόπο.
Οι Αλβανοί πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι είναι χρήσιμοι και προσπαθούν να το εκμεταλλευθούν, χωρίς να τους απασχολεί το γεγονός ότι πρόκειται για πρόσκαιρες καταστάσεις.
Μάλιστα, υπερβάλλουν και σε εκδηλώσεις λατρείας προς τους προστάτες. Όταν το 2007 επισκέφθηκε την Αλβανία ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπους, για να δει και από κοντά το άγαλμά του -του είχαν κλέψει μάλιστα το ρολόι, κατά τη διάρκεια των χειραψιών με το πλήθος-, τον είχε προσφωνήσει ο κ. Μπερίσα με αυτά -μεταξύ των άλλων- λόγια:
«Η Αλβανία και οι Αλβανοί υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τα τελευταία 100 χρόνια. Μετά την ανεξαρτησία μας οι εξοντωτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να εξαλείψουν από το χάρτη της Ευρώπης, ένα από τα πιο παλιά έθνη της Ευρώπης, όπως είναι οι Αλβανοί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε μια τεράστια βοήθεια για την εδραίωση της ανεξάρτητης Αλβανίας και του αλβανικού κράτους».
Κάθε σειρά και ένα ψέμα, αλλά το κυριότερο ήταν ο δήθεν «αντιαλβανισμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων». Αυτές οι δυνάμεις ήσαν που τους ίδρυσαν το κράτος, χωρίς οι Αλβανοί να το θέλουν, αφού στον Βαλκανικό Πόλεμο δεν είχαν πολεμήσει με τις άλλες χώρες για να εκδιωχθούν οι οθωμανοί, αλλά συμπολέμησαν με τους οθωμανούς εναντίον των βαλκανικών κρατών. Οι Ιταλοί, κυρίως, ήσαν αυτοί που αφαίρεσαν την Βόρειο Ήπειρο, εντάσσοντάς την στην Αλβανία, για να έχουν ένα προτεκτοράτο στην απέναντι πλευρά της Αδριατικής (κατά την αρχή του προηγούμενου αιώνα, η Αδριατική είχε γεωστρατηγική συμμαχία, και όχι το Αιγαίο).
Αυτά για την ιστορία. Ενοχλημένοι όμως από την εθνικιστική έξαρση των Αλβανών, που εξέρχονται των ορίων που τους έθεσαν, είναι και οι ίδιες οι Η.Π.Α., οι οποίες εξέφρασαν την απογοήτευση και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «οι Αλβανοί ηγέτες εγκαταλείπουν τον παραδοσιακό εποικοδομητικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αλβανία στην περιοχή» (σ.σ.: δεν λένε ποιος είναι ο εποικοδομητικός ρόλος να τον μάθουμε κι εμείς). Αυτό, περιλαμβάνεται σε υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο επιδόθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις από την αλβανική ηγεσία.
Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο επιδόθηκε στο αλβανικό ΥΠΕΞ, έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή "Top Story" του μεγαλύτερου αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel" και απασχόλησε σύσσωμο τον αλβανικό Τύπο, που κάνει λόγο για "αποκάλυψη βόμβα", όπως μεταδίδει η βορειοηπειρωτική "aftonomi".
«Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις Αλβανών πολιτικών πέρασαν τη γραμμή της υπεύθυνης πολιτικής συζήτησης προς μία αντιπαραγωγική και δυνάμει επικίνδυνη ρητορική. Οι δηλώσεις αυτές, όχι μόνο προάγουν μία ακόμη πιο εμπρηστική συμπεριφορά και αποσπούν την προσοχή από τις προτεραιότητες της περιοχής αλλά δυνητικά υποκινούν τη βία, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και έχουν αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις. Η χρησιμοποίηση αρνητικών εθνικών μηνυμάτων για πολιτικούς σκοπούς είναι αποσταθεροποιητική και αντιπαραγωγική», τονίζεται -μεταξύ άλλων- στο υπόμνημα.
Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διένεξη Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου: «Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Σερβία, η πρεσβεία μας στο Βελιγράδι και μια σειρά από άλλες διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να βρουν μια λύση. Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις σας το μόνο που κάνουν είναι να εμποδίζουν το έργο μας, γι’ αυτό δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτες. O συνολικός στόχος του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, είναι να σταματήσει η Σερβία να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου. Από την άλλη πλευρά, εσείς παρεμβαίνετε χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Και αφού αναφέρονται και σε άλλα θέματα, καταλήγουν: «Η Αλβανία μπορεί και πρέπει να είναι ένας υπεύθυνος και συνεργάσιμος γείτονας αλλά οι πολιτικοί της θα πρέπει να μείνουν μακριά από τον πειρασμό να "παίζουν" το χαρτί του εθνικισμού. Δεν κάνετε καλή εντύπωση, καθώς μάλιστα ετοιμαζόμαστε για τη νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μην μας αναγκάσετε να σας καταδικάσουμε δημοσίως».
Δεν είναι ευκαιρία για το ελληνικό ΥΠΕΞ να εκμεταλλευθεί τις παραπάνω συστάσεις των Η.Π.Α.;
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top