GuidePedia

0
ftoxeia_peinao

Πέντε χρόνια που βίωνε η αμερικανική οικονομία τη μεγάλη ύφεση, ένας στους πέντε εργαζόμενους ήταν άνεργος ενώ η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 20% το 1934 σε σχέση με το υψηλό ανάπτυξης που είχε πιάσει το 1929.

Οι Έλληνες θα εύχονταν να ήταν τόσο καλές οι εξελίξεις στην οικονομία τους όσο τότε στις ΗΠΑ, επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.
Η ελληνική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του προηγούμενου έτους και δημοσίευσε τα στοιχεία απασχόλησης.

Για όλο το έτος, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα υποχώρησε στα 168,5 δισ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οριακά καλύτερα σε σχέση με τη μείωση κατά 7,1% το 2011. Η συνολική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από το 2007 έφτασε το 20,1%.
Επιπλέον το Δεκέμβριο η ανεργία έπιασε το 26,4%, μειωμένη οριακά σε σχέση με το Νοέμβριο. Η ανεργία έχει να υποχωρήσει στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2007, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η ουσιαστική διαφορά στις αντίστοιχες πορείες των δύο χωρών αποτελεί ο χειρισμός των κρατικών δαπανών.
Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, οι κρατικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται προκειμένου να περιοριστεί το βάθος της ύφεσης. Αντίθετα στην Ελλάδα οι ξένοι πιστωτές έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας με συνέπεια οι δαπάνες να έχουν μειωθεί δραματικά.
Από το πέμπτο έτος της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ οι καταναλωτικές δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται. Στη Ελλάδα το προηγούμενο χρόνο οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 9,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της κρίσης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top