GuidePedia

0

Εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να περιπλέξει από την υπόθεση των πετρελαίων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι και την εξομάλυνση των σχέσεων των Κούρδων της Τουρκίας με το κράτος, μετά τη διαρροή ότι ο Οτζαλάν θα καλέσει για κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, σημειώνεται τις τελευταίες ώρες, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν και αφορούν σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Βαγδάτης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, φέρεται να έχει δηλώσει, ότι η Τουρκία ενημέρωσε επισήμως την κυβέρνηση του Ιράκ, πως δεν θα προχωρήσει στην επέκταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία, εάν δεν έχει αποσπάσει τη ρητή συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης.

Η είδηση μπορεί και να εξηγεί τα ανοίγματα που πραγματοποιούν οι Κούρδοι προς τους Ρώσους και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με τη Gazprom. Η Τουρκία φαίνεται να προκρίνει το να μην παρακαμφθεί η κυβέρνηση της Βαγδάτης με τη συνομολόγηση απευθείας συμφωνιών με την αυτόνομη κουρδική οντότητα, εν αναμονή κράτος επί της ουσίας, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Υπενθυμίζεται, ότι παρόμοια στρατηγική με αυτή των Τούρκων ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αφού φαίνεται ότι θεωρούν πως διάλυση του Ιράκ σε αυτή τη φάση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει. Κοινώς, οι Τούρκοι που συζητούσαν απευθείας με τους Κούρδους, οι οποίοι είχαν σχεδόν προαναγγείλει την επέκταση των υπαρχόντων αγωγών προς την Τουρκία, έχουν ευθυγραμμίσει απόλυτα την πολιτική τους με αυτή των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αφού εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποσπάσουν ανταλλάγματα σε άλλα μέτωπα, όπως αυτό των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου… Ας ελπίσουμε ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν κοιμούνται…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top