GuidePedia

0

Γράφει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Κόκκινο αγγίζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη Ολάντ και την φημολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας αλλά και μια πιθανή κίνηση ανακήρυξης ΑΟΖ, οι Τούρκοι φρόντισαν να «απαντήσουν» άμεσα, με τον γνωστό τους τρόπο.

Έτσι, είχαμε νέο μπαράζ εθνικών παραβιάσεων, φαίνεται πως έχει προχωρήσει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία στο Αιγαίο. Η “επιθετικότητα” των “γειτόνων” ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τους τούρκους να “εισβάλουν” με περισσότερα από 10 αεροσκάφη κάποια εκ των οποίων κάποια οπλισμένα να παραβιάζουν 16 φορές το ελληνικό εναέριο χώρο.

Την ίδια στιγμή τουρκικές κορβέτες παραβίαζαν τα εθνικά χωρικά ύδατα της χώρας μας και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν χαμηλές πτήσεις υποστηρικτικής φύσης. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οι συνολικές παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου σήμερα είχαν ως εξής:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 1(6 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 CN-235 & 2 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 10
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 5
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 16
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : -

Κατά την πάγια (παθητική κατά πολλούς) τακτική της χώρας μας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής όλα τα τουρκικά αεροσκάφη, αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά που τα καταδίωξαν σε τρία διαφορετικά σημεία πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος. Είναι σαφές ότι οι παραπάνω κινήσεις αποτελούσαν «μήνυμα» της Τουρκίας προς την χώρα μας. Μήνυμα που έλεγε ότι η «υποστήριξη» των Ευρωπαίων ίσως να μην σημαίνει και πάρα πολλά για τους Τούρκους, οι οποίοι θα συνεχίσουν το ασφυκτικό πρέσινγκ εις βάρος της χώρας μας, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι τόσο στο Αιγαίο όσο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ανακοινώθηκε και η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Και την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, λίγες μόνο ώρες μετά την ευρωπαϊκή «στήριξη» στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και την αναμενόμενη «απάντηση» των Τούρκων μέσω των παραβιάσεων στο Αιγαίο, ανακοινώνεται από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ τους στην Τουρκία, κατά την διάρκεια μίας περιοδείας που ενώ θα περνά από την Ευρώπη, δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, η περιοδεία στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή που θα κάνει τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου - ο νέος αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι ο κ. Κέρι θα ξεκινήσει από το Λονδίνο την πρώτη του περιοδεία σε χώρες του εξωτερικού και εν συνεχεία θα επισκεφθεί τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Συνδέεται άραγε αυτή η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ μόνο με τις εξελίξεις στην… Συρία και την τρομοκρατία; Ή είναι μία επίδειξη… φιλίας μεταξύ ΗΠΑ και Αμερικής που σκοπό έχει ανάμεσα στα άλλα και να διασαφηνίσει – για μία ακόμη φορά – την αντίθεση των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε κίνηση της χώρας μας για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων; Είναι κάτι που σίγουρα δεν θα το πούν άμεσα οι Αμερικανοί. Οι υπεύθυνοι όμως της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σίγουρα θα προβληματιστούν.

Η ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή όμως που ο Όλάντ επισκεπτόταν την χώρα μας και μας προέτρεπε να… ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την άντληση των φυσικών μας πόρων, η Τουρκία παραχωρούσε άδειες έρευνας σε εταιρείες. Σε σημεία όμως που ανήκουν στην ελληνική Υφαλοκρηπίδα. Η απάντηση της Ελλάδας ήλθε και πάλι σε… διπλωματικό επίπεδο. Προχθές η χώρα μας κατέθεσε ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).» Σημειώνεται, δε, ότι «ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία».

Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. Σημειώνεται τέλος, ότι «Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».

Κάτι είναι, αλλά… λίγο

Όπως επισημαίνεται από ειδήμονες, πρόκειται για μία μορφή καταγγελίας της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας. «Η πράξη της είναι πολιτική κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει την άδεια φοβάται το ενδεχόμενο να κάνει η Ελλάδα ανακύρηξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Είναι ίσως μία κίνηση αντιπερισπασμού από την πλευρά της».

Ως πράξη πολιτικά ορθή χαρακτηρίζει την κίνηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γιάννης Βαληνάκης «Είναι μία πολύ σωστή πράξη. Ενώπιον της διεθνούς κοινότητας στηρίζουμε το απόλυτο δικαίωμά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Νομικά το πολεμάμε με τη σωστή μέθοδο, αλλά δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της για την περιοχή. Είναι μία απλή διαμαρτυρία από την πλευρά της Ελλάδας», επισημαίνει ο κύριος Βαληνάκης.

Μπαίνουμε σε περίοδο έντασης

Από όλα τα παραπάνω, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι το Αιγαίο μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή έντασης, την κορύφωση της οποίας κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Καταλαβαίνει όμως και κάτι ακόμη. Ότι τα ελληνικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, θα αποτελέσουν σημείο διαμάχης σε στρατηγικό επίπεδο, μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων.

Σαφώς η χώρα μας έχει να κερδίσει εάν κινηθεί σωστά. Για να το κάνει αυτό όμως θα πρέπει να αποκτήσει μία σοβαρή και αξιοπρεπή παρουσία όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά και στο εσωτερικό της σύστημα. Αυτή την στιγμή ο «φύλακας» της ελληνικής γής, ο Ελληνικός Στρατός ασχολείται περισσότερο με τα… συνταξιοδοτικά του, παρά με την αποστολή του. Ή τουλάχιστον αυτή την εικόνα δίνει προς τα έξω.

Ελεύθερη Ώρα 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top