GuidePedia

0

Μία μόλις ημέρα νωρίτερα, γράφαμε για το θέμα της Συρίας τα ακόλουθα:
«Ας μη γελιόμαστε. Το ‘κλειδί’ στο θέμα της Συρίας το κρατά η Ρωσία η οποία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ‘πείσει’ τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να αποχωρήσει από την εξουσία. Κι αυτό δεν θα γίνει με συζήτηση, αλλά αφού πρώτα η Μόσχα εξασφαλίσει τα ανταλλάγματα που επιθυμεί και αφορούν στην επιρροή της στη περιοχή, θα διαμηνύσει στον Άσαντ με έμμεσο ή άμεσο τρόπο ότι δεν θα μπορεί να ποντάρει στη ρωσική υποστήριξη. Έχουμε πολλές φορές αναφέρει, ότι ο Άσαντ δεν είναι αναλώσιμος σε τελική ανάλυση μόνο για τη Συρία, αλλά ακόμα και για το Ιράν, όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε πολλούς.»

Στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Μόναχο στο πλαίσιο του πού σημαντικού διεθνούς συνεδρίου για τα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μια τεράστιας σημασίας πρόοδος. Ο ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Μοάζ Αλ Χατίμπ, δήλωσε ότι η πλευρά του είναι έτοιμη για συνομιλίες με το καθεστώς Άσαντ. Ως μόνη προϋπόθεση θέτει την αποφυλάκιση 160.00 κρατουμένων
Ωστόσο, προειδοποιούμε ότι η ρωσική νίκη φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα ευρύτερων διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών συμφωνιών με πολλούς από τους ισχυρούς εμπλεκόμενους. Η Ρωσία εμφανίζεται να έχει επιβάλλει τον διάλογο, δεν αποκλείεται όμως να έχει δεσμευθεί για την εγκατάλειψη της Συρίας από τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ακόμη κι αν αυτό δεν θα γίνει άμεσα, αλλά μετά την παρέλευση ενός διαστήματος όπου θα συμμετέχουν όλοι στη μεταβατική κατάσταση.

Το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα είναι εάν έχουν προηγηθεί συνεννοήσεις με τη Δαμασκό ή όχι. Διότι εάν η Συρία θεωρήσει πως υφίσταται ενδεχόμενο οι Ρώσοι να τη έχουν εγκαταλείψει, έχοντας λάβει εγγυήσεις ότι τα συμφέροντά τους θα προστατευθούν την επόμενη ημέρα, τότε θα μπορούσαν να σκληρύνουν πολύ τη στάση τους και α συνταχθούν αποκλειστικά με το Ιράν, εάν και η Τεχεράνη δε συμμετέχει στον διακανονισμό…
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή φαινόταν να πλησιάζει, μετά και τις καταδικαστικές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μέντβεντεβ, προς το αμερικανικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, για το «μοιραίο λάθος» που έκανε ο Άσαντ, να μην επιδιώξει άμεσα να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα οι πιθανότητές του να παραμείνει στην εξουσία να μειώνονται συνεχώς.
Φαίνεται, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε δραματικές εξελίξεις, αν και η τελική ειρήνευση αργεί ακόμη…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top