GuidePedia

0

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με στόχο το οριστικό τέλος της παρουσίας του PKK μέχρι τον ερχόμενο Μάϊο στη Νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ΜΙΤ με τον Οτζαλάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κούρδος ηγέτης στη συνομιλία του με τους Κούρδους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν στη νήσο Ίμραλι, δήλωσε πως «έχει έρθει το τέλος του ένοπλου αγώνα. Το PKK πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια της εκεχειρίας και της επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος.Πρέπει να αποκηρύξει την ένοπλο αγώνα.»
Σε λίγες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των Κούρδων του B.Iράκ και του PKK που θα στηρίζουν τις προσπάθειες του Οτζαλάν.
Ο τρόπος πραγματικής προσέγγισης των δυο πλευρών θα αρχίσει με την αποφυλάκιση πολλών Κούρδων αλλά και τις αλλαγές σε νόμους που καταδίκαζαν με άδικες ποινές πολλούς Κούρδους.
Παράλληλα τον Μαϊο το PKK θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Τουρκία προς το Βόρειο Ιράκ, υπο την διακριτική παρουσία του τουρκικού στρατού με την εγγύηση πως δεν θα γίνει καμία μάχη.
Ο πραγματικός στόχος της Άγκυρας είναι ο ο οριστικός αφοπλισμός του PKK όμως μέχρι στιγμής θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η απόσυρση των δυνάμεων τον Μαϊο. Το θέμα το αφοπλισμού θα συζητηθεί μετά την φάση αυτή.
Στη δεύτερη φάση όπου θα έχουν σταματήσει οι μάχες, θα τεθεί το ζήτημα της νομιμοποίησης του PKK ως πολιτικού κινήματος και η κατάσταση του Οτζαλάν. Εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο της αποφυλάκισης του αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θέλει να μιλά για το θέμα αυτό λόγω πολιτικού κόστους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top