GuidePedia

0


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ


Τρία μεγάλα αγκάθια υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων ανταρτών καθώς οι συνομιλίες έχουν μπει σε φάση προσδιορισμού όρων και προϋποθέσεων από κάθε πλευρά για την επίλυση του Κουρδικού.

Τα τρία αγκάθια είναι :

1).Το status του Οτζαλάν (μέσα ή έξω από την φυλακή,δηλαδή).

2).Το πιό θα προηγηθεί:η καταθεση των όπλων του ΡΚΚ ή η δήλωση της Άγκυρας (Ερντογάν) ότι εγκαταλείπει την χρήση βίας εμπράκτως.Και

3). Το αν θα αυτοεξορισθούν στελέχη του ΡΚΚ- ακόμα και στην ...Αυστραλία!
Τα 5 βήματα
Τα καυτά αυτά σημεία διαφωνίας προκύπτουν, αναφέρουν αναλυτές, από την αξολόγηση όσων διαρρέει ή δηλώνει η κάθε πλευρά αλλά και άλλες πληροφορίες διπλωματικών πηγών.
Ήδη η Άγκυρα, για να φτιάξει κλίμα, δίνει ότι θα κάνει 5 σημαντικά βήματα για μεταρρυθμίσεις ώστε και το ΡΚΚ τον Μάίο να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του πέραν των συνόρων.Τα 5 βήματα εκσυχρονισμού - κατά την εφημερίδα Taraf - είναι:

1) . Η υπεράσπιση των Κούρδων στο Δικαστήριο στην μητρική τους γλώσσα. Για αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή η αλλαγή που θα γίνει στο άρθρο 202
2). Ο χαρακτηρισμός της έννοιας του πολίτη μέσα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι Κούρδοι και η καταγραφή αυτού στο νέο Σύνταγμα.
3). Να ανοιχθεί ο δρόμος για τις αποφυλακίσεις, με το 4ο πακέτο μεταρρυθμίσεων δικαστικού συστήματος , για την αποφυλάκιση όσων έχουν συλληφθεί από τοKCK αλλά δεν είχαν ανάμιξη στην βία.
4). Η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του νόμου . Και
5). Μακροπρόθεσμα, ο κατ οίκον περιορισμός του Οτζαλάν, μετά την εγκατάλειψη των όπλων από το ΡΚΚ .

Η εφημερίδα Taraf μάλιστα προσδιορίζει τη απόσυρση του ΡΚΚ με τον ολοσέλιδο κορυφαίο τίτλο « Το ΡΚΚ θα αποσυρθεί τον Μάϊο». Και γράφει ότι βάσει της συμφωνίας που επήλθε στο Ιμραλί, η κυβέρνηση εντός μερικών μηνών θα περάσει από την Βουλή μια σειρά μεταρρυθμίσεων και το ΡΚΚ το Μάιο θα αποσυρθεί πέραν των συνόρων. Η εφημερίδα γράφει ότι με την κατάληξη σε συνεννόηση μεταξύ Οτζαλάν και ΜΙΤ στις συνομιλίες που συνεχίζονταν από τον Νοέμβριο, αρχίζει τώρα η φάση της εφαρμογής . Ο Οτζαλάν φέρεται να είπε πως τερματίζεται η περίοδος του ένοπλου αγώνα . Στο μεταξύ άρχισαν έντονες επαφές με το σκέλος όρους Καντίλ και το σκέλος ΡΚΚ Ευρώπης.
Οι 3 φάσεις
Η εφημερίδα Turkiye αναφέρεται στο θέμα τονίζοντας ότι η ''τρομοκρατία'' θα τερματιστεί με «οδικό χάρτη» τριών φάσεων :

Α. Αποχαιρετισμός στα όπλα : αν δεν σαμποταριστεί το νέο χρονοδιάγραμμα, το 2013 θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κουρδικό. Στόχος είναι η οργάνωση εντός του Α' εξαμήνου με τις επαφές BDP, Ιμραλί και Καντίλ να εγκαταλείψει τα όπλα χωρίς προκαταρκτικούς όρους.
Β. Εκκένωση στο Καντίλ: Το δεύτερο βήμα θα είναι η εκκένωση των στρατοπέδων Καντίλ και Μαχμούρ που είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος του ΡΚΚ… Στην ημερήσια διάταξη είναι και η απελευθέρωση των κρατουμένων του KCK . To θέμα του κατ οίκον περιορισμού του Οτζαλάν - σ.σ. ΠΡΟΣΕΞΤΕ- δεν θα είναι επ ουδενί στο τραπέζι των συνομιλιών.
Γ. Επιστροφή από τα βουνά στα σπίτια: Προβλέπεται επαφή της Υπηρεσίας Πληροφοριών με το Καντίλ. Στην τελευταία φάση θα επιτραπεί η επιστροφή των μελών της οργάνωσης που δεν έχουν επιβαρυμένο ποινικό μητρώο και θα επιτραπεί στα ηγετικά στελέχη να ζήσουν στο εξωτερικό.
Που στηρίζεται η ύπαρξη διαφωνιών

Τι προκύπτει από αυτό το ρεπορτάζ; Προκύπτουν μεγάλες διαφωνίες σε τρία τουλάχιστον σημεία:
- Πρώτον στο θέμα του κατ οίκον περιορισμού του Οτζαλάν, όπου αναφέρεται ότι δεν είναι επ' ουδενί στο τραπέζι.Το άλλο όμως ''σχέδιο'' μιλά για ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να γίνει μετά την παράδοση των όπλων.... Το τι ακριβώς θέλουν οι Κούρδοι επ' αυτού φαίνεται όμως από χθεσινές δηλώσεις του ηγέτη του ΡΚΚ στο Καντίλ κ. Μουράτ Καραγιλάν που αξιολόγησε την συνάντηση Οτζαλάν-BDP στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat και είπε; « Πρόκειται για μια άκρως σημαντική και εύστοχη ενέργεια. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να το κάνει το κράτος και το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της θέσης (position) του Οτζαλάν στο Ιμραλί'' !
- Δεύτερον, στο θέμα της παράδοσης των όπλων καθώς αναφέρεται ότι θα γίνει χωρίς προκαταρκτικούς όρους. Όμως άλλα λέει το προαναφερθέν ''σχέδιο'' που μιλά για τα βήματα εκσυχρονισμού.
-Τρίτον, στο θέμα της εγκατάλειψης της χώρας . Στο ένα δημοσίευμα αναφέρεται ''πέραν των συνόρων'', στο άλλο αναφέρεται ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι δεν έχουν ''ποινικό μητρώο'' και οι άλλοι θα τους επιτραπεί, λένε, να πάνε στο εξωτερικό! Γιά πόσους όμως λέει η κάθε πλευρά; Και που όμως;Άλλο στο Β.Ιρακ και άλλο στην Νορβηγία ή την Αυστραλία ...

''Παραίτηση Άγκυρας από χρήση βίας''

Ένα πλαίσιο των κουρδικών θέσεων έδωσε καθαρά ο ηγέτης του ΡΚΚ στο Καντίλ Μουράτ Καραγιλάν μιλώντας για τις συζητήσεις : « Πρόκειται για μια άκρως σημαντική και εύστοχη ενέργεια. Το πρώτο βήμα θα πρέπει να το κάνει το κράτος και το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή της θέσης (position) του Οτζαλάν στο Ιμραλί. Oι επαφές στο Ιμραλί συνεχίζονται από τον Νοέμβριο. Αν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν πράγματι αποφασίσει να επιλύσουν το Κουρδικό , τότε αυτό μπορεί να μετατραπεί σε χρονοδιάγραμμα δημοκρατικής λύσης. Ομως για το θέμα αυτό δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που μπορούν να σχολιαστούν ως θετικά. Το (κυβερνών κόμμα) ΑΚΡ είναι σε θέση να πει επίσημα ''παραιτούμαι από την χρήση βίας στο Κουρδικό. Αποφάσισα για την επίλυση του θέματος με διάλογο και δημοκρατικές μεθόδους''; Ο Πρωθυπουργός είναι σε θέση να το πει αυτό; Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό. Μας λένε ''εγκαταλείψτε τα όπλ''. Αυτό έτσι δεν γίνεται. Θα πρέπει εσύ πρώτα να ξεκαθαρίσεις εάν παραιτείσαι ή όχι από την χρήση βίας. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα και ευθύνη».

Έχουν την αξία τους και όσα είπε ο συμπρόεδρος του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας των Κούρδων κ. Αχμέτ Τούρκ στις πρώτες δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Οτζαλάν ανέφερε ότι διανύεται ένα πολύ ευαίσθητο χρονοδιάγραμμα, ότι δεν χρειάζονται υπερβολές αλλά υπενθύμισε πως υπάρχει μια πληγή που αιμορραγεί και ότι όλοι αντί να την ξύνουν και να την κάνουν να αιμορραγεί περισσότερο, θα πρέπει να της βάλουν αλοιφή για να γιάνει. Η συνάντηση αντιμετωπίστηκε θετικά και στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου διάφορες ΜΚΟ όπως επίσης ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο και οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους.

Ερντογάν: ''Κόκκινες γραμμές''

Επίσης την αξία τους έχουν και όσα είπε ο κ. Ερντογάν κατά την ομιλία του στην Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματός του: Εκεί τόνισε ότι έχει αρχίσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα από την μια μέρα στην άλλη και πρόσθεσε: « Δεν πρόκειται να κάνουμε θέμα συζήτησης την ενιαία δομή του κράτους. Δεν επιτρέπουμε χειρουργική επέμβαση στην χώρα μας . Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Συμπέρασμα:Υπάρχει εξέλιξη αλλά υπάρχουν και σοβαρές διαφωνίες. Υπάρχουν κινήσεις υπάρχουν και ''μπλόφες'' και κρυφά χαρτιά...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top