GuidePedia

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν «ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» στα θέματα της ενέργειας στη Μεσόγειο, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ. Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά την απόφαση της Ελλάδας για την πώληση της ΔΕΠΑ, το ενδιαφέρον της Ρωσίας να αγοράσει την εν λόγω εταιρεία και κατά πόσον η αμερικανική κυβέρνηση είναι επιφυλακτική σ' αυτή την προοπτική, η κ. Νούλαντ τόνισε: «Προφανώς, είναι μια κυρίαρχη απόφαση για την Ελλάδα, όπως θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα σε όλο τον κόσμο. Στην περίπτωσή της, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δική της εθνική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφωθεί και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση «αν η αμερικανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος της Ρωσίας στα θέματα της ενέργειας», υποστήριξε ότι «είναι ένα γενικό σχόλιο σχετικά με την πολιτική μας οπουδήποτε στον κόσμο».

Τέλος, η κ. Νούλαντ απάντησε και για «ενεργειακά παιγνίδια» - όπως διατυπώθηκε σε σχετική ερώτηση - στη Μεσόγειο, με δεδομένη τη συνεργασία του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα, τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας, τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή. «Προφανώς, υποστηρίζουμε ανοικτές και διαφανείς εμπορικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικά για τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε: «Όπως έχουμε δηλώσει από καιρό, υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες στις υπεράκτιες περιοχές της. Φυσικά, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και την προσπάθεια να επανενωθεί το νησί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο του νησιού και το φυσικό αέριο, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης» σημείωσε η κ. Νούλαντ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top