GuidePedia

0

Μάλλον μια νέα περίοδος πολιτικών ζυμώσεων και έντασης αρχίζει με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στη μια πλευρά, αλλά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου στην άλλη. Ρόλο αστάθμητου παράγοντα προφανώς θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Στην πρώτη περίπτωση, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς πρέπει να δεχθεί μια πραγματικότητα την οποία δημιουργούν τα αποτελέσματα της κάλπης από τη συζήτηση για την προανακριτική. Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 88 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά καθώς φαίνεται και μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασπάζονται τις απόψεις που αποδίδονται στον κ. Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να συμφωνεί με το ενδεχόμενο παραπομπής του κ. Γιώργου Παπανδρέου ώστε να δώσει εξηγήσεις σχετικώς με όσα γνωρίζει για την αλλοίωση και τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Αυτές οι διαστάσεις της υπόθεσης είναι γνωστές στον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του ενώ ο γραμματέας του κόμματος κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης φέρεται να του έχει μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στη βάση της Ν.Δ. Η πλειοψηφία θέλει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του κ. Παπανδρέου στην υπόθεση και να έρθουν στο φως όλες οι ενέργειές του, όπως άλλωστε συνέβη στην υπόθεση του Βατοπεδίου όπου προέκυψε πως δεν υπέστη ζημία το Δημόσιο παρά το θόρυβο και το μένος εναντίον του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ.

Ακόμα και οι ελάχιστοι βουλευτές που χαρακτηρίζονται ως «μητσοτακικοί» είναι εκείνοι που ψήφισαν «παρών» στην κάλπη για την παραπομπή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στη Συγγρού συζητείται ότι αυτά τα στοιχεία έχουν προβληματίσει την ηγεσία ενώ κάποιοι φοβούνται μην γυρίσει ο κ. Καραμανλής την πλάτη στον κ. Σαμαρά.

Θα είναι σαν να μην έχει τη στήριξη των 88 βουλευτών που πήγαν στην τέταρτη κάλπη ενώ με τους 37 που απομένουν δεν θα έχει τα περιθώρια δυναμικών πρωτοβουλιών.

Αυτό το σκηνικό θα γίνει ακόμα εμφανέστερο στην κυβέρνηση αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την εκτίμηση που αναφέρει ότι οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Σταϊκούρας θα έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο παραπομπής του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Νέες ισορροπίες και στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος βγαίνει πολιτικά ενισχυμένος χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση. Το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει ότι οι «κηπουροί» υποτάχθηκαν χωρίς την παραμικρή αντίσταση στον πρόεδρο. Όπως λένε μάλιστα στην Ιπποκράτους, η φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα ωφέλησε τον πρώτο σε πολιτικό επίπεδο.

Με το δεδομένο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να κλείσει κάθε συζήτηση και κάθε ψίθυρο που τον ήθελε δέσμιο έναντι του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο κόμμα.

Το σίγουρο είναι ότι θα ζητήσει από την ηγετική ομάδα να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανασύστασης του κόμματος, πέρα από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, προκαλώντας δυσφορία και αμηχανίασε όσους ισχυρίζονται ότι κανείς δεν πειράζει τον ΓΑΠ. Μάλιστα μίλησε για γκεμπελικό δίκτυο συκοφαντιών, αφήνοντας αναπάντητα τα επίμονα ερωτήματα δημοσιογράφων αν πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπανδρέου διατηρούν πολύ καλούς διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βενιζέλος δεν εξέθεσε τον προκάτοχό του στο ΠΑΣΟΚ, όχι επειδή δεν μίλησε στην Ολομέλεια, αλλά επειδή φοβήθηκε μήπως κάποιοι βουλευτές του κόμματος ψήφιζαν σε όλες τις κάλπες. Κάτι τέτοιο δεν το επέτρεψε

Γράφει ο Λουκιανός Κάλλιμπαν

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top