GuidePedia

0

  • William F. Engdahl: «Πίσω από την γαλλική εισβολή βρίσκεται ο πολύ ισχυρός δάκτυλος του αμερικανικού Πενταγώνου»

  • Alex Korbel: «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο που θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική»;
Russia Today

Καθώς εκατοντάδες Γάλλοι στρατιώτες καταφθάνουν στο Μάλι για να εμποδίσουν μια επέλαση των ισλαμιστών ανταρτών που ήδη έχουν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της χώρας, εγείρονται αρκετά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα πίσω από αυτή την παρέμβαση. Ο καθηγητής γεωπολιτικής και συγγραφέας William Engdahl δήλωσε σε συνέντευξή του στο Russia Today ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη Γαλλία ως αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να κρύψουν τις δικές τους επιδιώξεις στην περιοχή.

Russia Today: Σε μια κρίσιμη φάση, κατά την οποία η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης προσπαθούν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, τι ακριβώς επιδιώκει να επιτύχει το Παρίσι με τη συμμετοχή του σε μια ακόμη στρατιωτική σύγκρουση σε ξένη χώρα;


William Engdahl: Κατά τη γνώμη μου, η εισβολή στο Μάλι αποτελεί μια νέα φάση των διαδοχικών επεμβάσεων αποσυντονισμού, στις οποίες έπαιξε ενεργό ρόλο η Γαλλία, επεμβάσεων όπως εκείνη της Λιβύης πέρυσι, με την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Κατά μία έννοια, πρόκειται για μια απόδειξη ότι η γαλλική νεοαποικιοκρατία είναι σε πλήρη δράση.

Ωστόσο – και αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον – πιστεύω ότι πίσω από την γαλλική εισβολή βρίσκεται ο πολύ ισχυρός δάκτυλος του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο έχει σχεδιάσει τον διαμελισμό του Μάλι, έναν διαμελισμό ο οποίος ήδη διαφαίνεται απειλητικά στον ορίζοντα. Σχεδιάζουν, λοιπόν, την απόσχιση από την υπόλοιπη χώρα του Βόρειου Μάλι (όπου η δράση της Αλ-Κάιντα και των άλλων ομάδων τρομοκρατών υποτίθεται αποτελεί την αφορμή της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης), από το Νότιο Μάλι, μια ως επί το πλείστον αγροτική περιοχή, η οποία ωστόσο δεν στερείται στρατηγικής σημασίας ορυκτών πόρων.

Επειδή στο Βόρειο Μάλι ανακαλύφθηκαν πρόσφατα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου, αναγκαστικά οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για κάποιους ήταν κάτι παραπάνω από εξυπηρετικό το γεγονός ότι πέρυσι αρκετές ομάδες ένοπλων ισλαμιστών πέρασαν τα σύνορα με τη Λιβύη, καθόλου τυχαία. Και… τι σύμπτωση! Ακριβώς σ’ εκείνη τη φάση, ένας στρατιωτικός διοικητής που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ οργάνωσε ένα πραξικόπημα στην πρωτεύουσα της χώρας, στα νότια, και εγκαθίδρυσε ένα δικτατορικό καθεστώς, ανατρέποντας έτσι έναν από τους ελάχιστους δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους στην Αφρική!

Είναι σαφές, επομένως, ότι η όλη επιχείρηση φέρει τη σφραγίδα της Αφρικανικής Διοίκησης [Africom ή African Command] των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και αποτελεί μια προσπάθεια στρατιωτικής κατοχής ολόκληρης την περιοχής και των πόρων της. Το Μάλι είναι μια εξαιρετικής σημασίας, από γεωπολιτική άποψη, χώρα. Συνορεύει με την Αλγερία, μια χώρα που είναι ένας από τους κορυφαίους στόχους των διαφόρων επεμβάσεων του ΝΑΤΟ υπέρ της Γαλλίας, των ΗΠΑ και άλλων «συμμάχων». Μεγάλης σημασίας είναι και η Μαυριτανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουινέα, και η Μπουρκίνα Φάσο. Όλη αυτή η περιοχή ξεχειλίζει από ανεκμετάλλευτους πόρους, ανάμεσα στους οποίους είναι ο χρυσός, το ουράνιο, το μαγγάνιο και ο χαλκός.

Russia Today: Λογικό, αλλά γιατί ήταν η Γαλλία η πρώτη Δυτική χώρα που ενεπλάκη σε τέτοιο βαθμό; Και τι είδους μήνυμα αποτελεί αυτή η στρατιωτική πρωτοβουλία για τους συμμάχους της;

William Engdahl: Ο ρόλος της Γαλλίας αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης Οbama: «Ας αφήσουμε τη Γαλλία να εισπράξει την κατακραυγή για αυτή την εισβολή, όπως έγινε στην περίπτωση της Λιβύης και άλλων χωρών που δέχτηκαν επίθεση τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ εμείς οι Αμερικανοί θα επιχειρήσουμε να παίξουμε έναν πιο διακριτικό ρόλο στο παρασκήνιο, αντί να βγούμε μπροστά όπως κάναμε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, χάνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας και του γοήτρου μας σε όλο τον κόσμο». Οι Αμερικανοί παίζουν για άλλη μια φορά ένα πονηρό παιχνίδι, αλλά το γεγονός ότι έσπευσαν να ανακοινώσουν την υποστήριξή τους στη γαλλική στρατιωτική επέμβαση και τις ενέργειες της Africom τα τελευταία δύο χρόνια στο Μάλι τους «άδειασε» και κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη επέμβαση είναι αμερικάνικη «δουλειά», με τη Γαλλία να παίζει τον ρόλο του μικρού εταίρου.

Russia Today: Για πόσο διάστημα θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρκέσει αυτή η σύγκρουση; Μήπως θα τα βρουν σκούρα οι Γάλλοι εκεί; Και ποιοι άλλοι είναι πιθανό να εμπλακούν;

William Engdahl: Θεωρώ ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι απρόθυμες να εμπλακούν σε μια εισβολή τύπου Αφγανιστάν, με χρήση δυνάμεων πεζικού. Μέχρι στιγμής, οι Γερμανοί συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και να εκπαιδεύσουν Γάλλους των ειδικών δυνάμεων αλλά, ειλικρινά, πιστεύω ότι η Αλ-Κάιντα στο βόρειο τμήμα του Μαγκρέμπ λειτουργεί με πολύ ύποπτο τρόπο και το χρονοδιάγραμμα των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της υποδηλώνει ότι κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ δεν αποκλείεται να υποβοηθούν τις ομάδες της Αλ-Κάιντα, οπλίζοντάς τις ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες «συνθήκες» που θα δικαιολογούν μια επέμβαση του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι παίζεται και θα παιχθεί ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι στο Μάλι και συγχρόνως πολύ επικίνδυνο, όταν η Αφρική ξαφνικά μετατρέπεται σε μια ήπειρο που ήδη ανακάλυψαν η Κίνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες, ως το επόμενο Ελντοράντο, με ανείπωτο πλούτο και πόρους πρόσφορους για πλιάτσικο.




«Χιονοστιβάδα παράπλευρων επιπτώσεων»

Σε συνέντευξή του στο Russia Today, ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Alex Korbel από το Contrepoints, τόνισε: «Όταν η Γαλλία ξεκίνησε την στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια χιονοστιβάδα παράπλευρων επιπτώσεων, όπως την κατάσταση με τους ομήρους στην Αλγερία, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί».

«Έχουμε να κάνουμε με μια ορατή απειλή, αν υπολογίσει κανείς τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, και μιλάμε για άμαχους πολίτες», δήλωσε ο Korbel στο ρωσικό κανάλι.

«Καθώς οι ισλαμιστές ήδη συγκρούονται με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, η σύγκρουση είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, και θα μπορούσε ενδεχομένως να διαχυθεί σε ολόκληρη την Δυτική Αφρική», υπογράμμισε ο Γάλλος αναλυτής, εκφράζοντας την άποψη ότι «η Γαλλία έχει διαπράξει μεγάλο σφάλμα με το να εμπλακεί σε μια σύγκρουση που είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί».

«Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να εμπλακούμε σε έναν πόλεμο που θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Korbel.

«Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών δεν υποστηρίζει την προσέγγιση της γαλλικής κυβέρνησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν, αμέσως μετά την εκλογή του Hollande, το 64 % των Γάλλων θεώρησε ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια διεθνή κρίση; Και όσον αφορά τον πόλεμο στο Μάλι, σύντομα οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι ένας περιττός, δαπανηρός και επικίνδυνος πόλεμος».

Όσο για το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Γάλλος αναλυτής πιστεύει ότι η Γαλλία απλά δεν είναι σε θέση να αντέξει οικονομικά αυτόν τον πόλεμο.

«Αυτή τη στιγμή συμμετέχουμε σε 16 διαφορετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και το Μάλι είναι η τελευταία. Το δημόσιο χρέος της χώρας αποτελεί τεράστιο πρόβλημα και ο προϋπολογισμός είναι μείον από το 1974. Σαφώς δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό να διαθέσουμε για τη χρηματοδότηση ενός νέου περιττού πολέμου», τόνισε ο Γάλλος αναλυτής στο RT.



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top