GuidePedia

0

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για ενδεχόμενο της άμεσης λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Hürriyet με τίτλο «η πόρτα ανοίγει».

Οι γείτονες μας φαίνεται πως έχουν βρει δυο φόρμουλες για την επαναλειτυργία τη Σχολής που έκλεισε με εντολή του του τουρκικού κράτους πριν από 41 χρόνια.

Η πρώτη φόρμουλα προβλέπει την ένταξη της Σχολής Θρησκευμάτων ως ανεξάρτητο τμήμα «Ορθοδοξίας». Οι Τούρκοι σχεδιάζουν να διοριστεί στη Σχολή ένας Ρωμιός της Πόλης (σ.σ εννοούν μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ως επικεφαλής της Σχολής και να επιτρέπεται στους μαθητές να φορούν ράσα κτλ. Κάτι που δεν επιτρέπεται σε κανένα άλλο τμήμα της Τουρκίας. Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια γλώσσα θα γίνονται τα μαθήματα.

Η δεύτερη και ίσως πιο πιθανή φόρμουλα προβλέπει την αλλαγή του νόμου που θα επιτρέπει την ίδρυση ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ενώ στην Τουρκία υπάρχουν δεκάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια όλα ανήκουν σε τουρκικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που επιτραπούν τα ξένα πανεπιστήμια, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ενταχθεί ως τμήμα ενός ξένου πανεπιστημίου και τα μαθήματα θα διδάσκονται σύμφωνα με το σύστημα παιδείας της χώρας που θα ιδρύσει το πανεπιστημιακό τμήμα της χώρας. Ελλάδας, ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Οι γείτονες μας αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή να προχωρήσει το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής καθώς σε κάθε περίπτωση που η Τουρκία συναντά ως εμπόδιο το θέμα αυτό στις σχέσεις της με την Ε.Ε.

  Αυτά γράφει η τουρκική εφημερίδα βέβαια μέχρι πρόσφατα γνωρίζουμε πως η Αγκυρα ζητούσε κάποια ανταλλάγματα απο την Ελλάδα για την επαναλειτουργία της Σχολής. Οπως τζαμί στην Αθήνα, ή τη λειτουργία Σχολής Ισλαμικών Σπουδών στη δυτική Θράκη κτλ. Το επόμενο διάστημα θα φανεί αν πράγματι η Τουρκία θα διορθώσει άμεσα το λάθος της που διαρκεί 41 χρόνια ή θα παζαρέψει την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top