Το χειρότερο πρόσωπο της Δεξιάς μετά τη μεταπολίτευση επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες η τρικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά λέγοντας ψέματα στην κοινή γνώμη για τις αποδοχές των εργαζομένων στο μετρό και στα αλλά μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλοιώνοντας βίντεο προκειμένου να κατασκευάσει και να παρουσιάσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως τρομοκράτες. Και μέσα σε όλα αυτά οι πολίτες αμήχανοι παρακολουθούν τα γεγονότα και προσπαθούν να καταλάβουν ποιος έκανε λάθος τη μαθηματική εξίσωση που τους άλλαξε τη ζωή.
Έχοντας χάσει προφανώς την ψυχραιμία τους οι ένοικοι στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού η πολιτική που ακολουθούν δεν βγαίνει πουθενά – με αποτέλεσμα καθημερινά να πληθαίνουν οι αντιδράσεις των πολιτών –, έχουν ριχτεί μετ’ επιτάσεως στον βρόμικο πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γκαζάκια μονοπωλούν τα δελτία ειδήσεων ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου έχει βρει λόγο ύπαρξης στην κυβέρνηση, αφού μέχρι πρότινος ήταν στα αζήτητα... Μόνο που με την τακτική του παίζει με τη φωτιά... και την πάτησαν χοντρά με το βίντεο που αφορούσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διαμαντόπουλο, που αποδείχθηκε μονταρισμένο, με αποτέλεσμα να εκτεθούν και η Ν.Δ. και τα περισσότερα ΜΜΕ.
Μέτωπα
Όμως τόσο τα γκαζάκια όσο και οι απεργιακές κινητοποιήσεις έφεραν και τις πρώτες γκρίνιες και διαφωνίες στην κυβέρνηση, αφού πέρα από τα μνημόνια υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις…
Το πρώτο μέτωπο το άνοιξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος με δηλώσεις του εναντίον των δικαστικών λειτουργών άφηνε ούτε λίγο ούτε πολύ να εννοηθεί ότι ασκούν ελλιπώς τα καθήκοντά τους αφήνοντας ελεύθερους πολίτες που συλλαμβάνονται για θέματα τρομοκρατίας μόνο και μόνο επειδή περικόπηκαν οι μισθοί τους. Όπως ήταν εύλογο, τόσο από την πλευρά της Δικαιοσύνης όσο και από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Αντ. Ρουπακιώτη, υπήρξε άμεση και έντονη αντίδραση, γεγονός που ανάγκασε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει σήμερα στην υπόθεση.
Το άλλο ανοικτό μέτωπο είναι αυτό των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποίο έφερε και τις πρώτες έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους κυβερνητικούς εταίρους. Η αντιπαράθεσή του, ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ, έκανε πολλούς να υποθέσουν ότι εμπεριέχει και ένα προσωπικό στοιχείο αφού ο υπουργός Μεταφορών ήταν απ’ αυτούς που ψήφισαν σε όλες τις κάλπες το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όταν στη Βουλή συζητείτο το θέμα της Προανακριτικής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι περισσότεροι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απολέσει και την τελευταία του ευκαιρία να βρεθεί κοντά στους εργαζόμενους και γι’ αυτό έχει επιλέξει την πολιτική της διαφοροποίησης. Από την άλλη, η ΔΗΜΑΡ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα από τον εναγκαλισμό της με τη Ν.Δ., εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τα σενάρια της πολιτικής επιστράτευσης ή των απολύσεων.
Εύθραυστη… συμμαχία
Το επόμενο διάστημα οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να κλιμακωθούν αφού τόσο οι αγρότες όσο και οι εκπαιδευτικοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο πολιτικό τους μέλλον ή τη στήριξη του Αντ. Σαμαρά για την εφαρμογή μιας αδιέξοδης πολιτικής.
Ακόμα, οι αντιδράσεις που αναμένονται από την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων οργανισμών θα φέρουν και άλλα προβλήματα στους κυβερνητικούς εταίρους.
Οι πιο σώφρονες κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν πάντως ότι σε λίγο καιρό το μεγάλο κύμα των πρώτων ανέργων θα σταματήσει να παίρνει το επίδομα ανεργίας, και εκεί τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.
«Βέλη» από έξω, ποινικές διώξεις από μέσα
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση φαίνεται να αδυνατεί να διαχειριστεί τις δηλώσεις των στελεχών του ΔΝΤ που, το ένα μετά το άλλο, λένε ότι η συνταγή που εφάρμοσαν στην Ελλάδα είναι λάθος και άρα θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα τους επόμενους μήνες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η τρικομματική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δεινή θέση αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και οι κυβερνητικοί του εταίροι έχουν ξορκίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Αντ. Σαμαράς με καθημερινές συσκέψεις προσπαθεί να δείξει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί και προχωρά όλα τα θέματα του μνημονίου, αλλά κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις. Τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές μάλλον έχουν θορυβήσει τους κυβερνητικούς εταίρους, που μιλούν για τραγικές καθυστερήσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων . Καθυστερήσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα επόμενα πακέτα.
«Δημιουργική» λογιστική
Μέσα σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί πάντως και η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και άλλων δύο υπηρεσιακών παραγόντων για παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου. Η δίωξη ήρθε μετά τις καταγγελίες που υπήρχαν για διόγκωση του ελλείμματος το 2009 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τη στιγμή που η υπόθεση αυτή ανοίξει δικαστικά, η Ν.Δ. θα βρεθεί και πάλι υπόλογη απέναντι στους ψηφοφόρους της αφού έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.
Ακόμα, τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα κρατήσει στη θέση του τον Α. Γεωργίου. Εάν πράξει κάτι τέτοιο, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού θα ανοίξει το μεγάλο θέμα των ευθυνών του Γ. Παπανδρέου και άρα του ΠΑΣΟΚ για το κατάντημα της χώρας. Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την πολιτική του επικαλούμενος «την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2013.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου