GuidePedia

0

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σίγησαν γρήγορα οι σειρήνες πολέμου ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία με το Ιράν και τη Ρωσία να υπενθυμίζουν στην Άγκυρα, τη στήριξη τους προς το καθεστώς της Δαμασκού.
Η οβίδα που έπεσε στην τουρκική κωμόπολη Ακτσάκαλε έφερε στα πρόθυρα πολέμου την Άγκυρα με τη Δαμασκό. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι εννέα τραυματίστηκαν από το βλήμα όλμου που έπεσε στην περιοχή Ακτσάκαλε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας τη νύχτα της Τετάρτης . Η τουρκική κυβέρνηση αρχικά έκανε όλες τις κινήσεις, που έδειχναν πως ήθελε να ανεβάσει τους τόνους. Το τουρκικό πυροβολικό ανταπέδωσε τα πυρά και χτύπησε 12 στόχους στη Συρία με 50 βλήματα. Παράλληλα ο Ερντογάν, πήρε την εντολή της επέμβασης από το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 320 ψήφους υπέρ και 129 κατά την εντολή στην τουρκική κυβέρνηση που δίνει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία «σε περίπτωση απειλής της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».

«ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΝΤΑΊΛΙΚΙΑ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ»

Σε εκείνο το σημείο τα «νταϊλίκια» της Άγκυρα σταμάτησαν. Οσο και οι ΗΠΑ δήλωναν πως στηρίζουν την Τουρκία, ήταν φανερό πως σε αυτή την προεκλογική περίοδο η Ουάσιγκτον, δεν επιθυμεί πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Μεγάλο ρόλο πάντως έπαιξε όταν στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διαπίστωσαν, πως η Μόσχα στήριζε ξεκάθαρα τη Δαμασκό καθώς μιλούσε για «ατύχημα» και πως η Συρία ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν.
Στη φάση αυτή , α η Άγκυρα πραγματοποιούσε επίθεση στη Συρία για 3-4 οβίδες που έχουν πέσει θα προκαλούσε τη μεγαλύτερη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν προς τη Δαμασκό και θα μεγάλωνε η προστασία τους» υποστηρίζει ο τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.
Εντυπωσιακή ήταν και η αλλαγή της στάσης και των δηλώσεων του Ερντογάν μετά τη συνάντηση του το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης,με τον αντιπρόεδρο του Ιράν Μουχάμαντ Ριζά Ραχιμί στην Άγκυρα. O Ερντογάν φαίνεται σταμάτησε τους «παλικαρισμούς» και προπαθηse να ρίξει τους τόνους στην ένταση με τη Συρία. Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Ριζά Ραχιμί τόνισε « εμείς ως Τουρκία θέλουμε μόνο την ειρήνη. Στην περιοχή δεν έχουν την έννοια να προκαλέσουμε πόλεμο. Τα αποτελέσματα των πολέμων είναι στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός. Μάλιστα ο ίδιος παραδέχθηκε πως και την επόμενη ημέρα από την κρίση έπεσε οβίδα στην Αντιόχεια , προερχόμενη πάλι από τη Συρία, χωρίς όμως η Τουρκία να αντιδρά.
Φαίνεται πως ο Ιρανός αξιωματούχος έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα πως η Τεχεράνη δεν αστειεύεται και δεν θα ανεχθεί την ανατροπή του Άσαντ και ούτε θέλεο "νταϊλίκια" της Τουρκίας.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Πάντως η Άγκυρα εξακολουθεί να στηρίζει με υλικό και ηθικό τρόπο στηρίζει τους αντάρτες που θέλουν την ανατροπή του Άσαντ. Δημοσιογράφος μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας μας ανέφερε πως στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αντιόχεια « δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την Τουρκία. Εκεί βρίσκονται όλοι οι εξτρεμιστές. Περνούν τα σύνορα χωρίς κανέναν έλεγχο και βέβαια με τα οχήματ,α μεταφέρουν μαζί τους όπλα.»
Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή Ακτσάκαλε, όπου χτύπησε ο Άσαντ την προηγούμενη Τετάρτη βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες αντάρτες που μάχονται κατά του στρατού της Συρίας. Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες πως οι τουρκικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες δεν πραγματοποιούν κανέναν έλεγχο διαβατηρίου αφήνοντας τους αντάρτες να περνούν ελεύθερα τα σύνορα. Ενας από τους βασικούς λόγους που το χτύπημα της Συρίας έγινε σε αυτή την περιοχή να είναι ένα μήνυμα του Άσαντ στην Τουρκία για να σταματήσει να δίνει την ξεκάθαρη στήριξη στους αντιστασιακούς της Συρίας.
Δημοσιογράφος του CNN Türk στην περιοχή καταγγέλει πως όταν προσπάθησε να κάνει τηλεοπτικό γύρισμα εντός της Τουρκίας στο Ακτσάκαλε οι Σύριοι αντάρτες της απαγόρευσαν , με τους τούρκους στρατιώτες να μην παρεμβαίνουν. Ουσιαστικά δηλώνει πως η περιοχή ελέγχεται από τους αντάρτες. Εκεί ακριβώς έπεσε η οβίδα που σκότωσε όμως πέντε αθώους πολίτες.
Αυτή τη στήριξη τη γνωρίζουν καλά στο Ιράν και τη Ρωσία , στενοί σύμμαχοι του Μπάσαρ Άσαντ. Η Τεχεράνη από την πλευρά της δε επιθυμεί την ανατροπή του Άσαντ, καθώς γνωρίζει πως το επόμενη χτύπημα από τη Δύση θα είναι στο Ιράν. Οι Ιράνοί συνηθίζουν να δηλώνουν πως «η άμυνα της Τεχεράνης ξεκινά από τη Δαμασκό». Γι’ αυτό και με κάθε τρόπο διαμηνύει στην Άγκυρα να σταματήσει να στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.Ηδη πληροφορίες αναφέρουν πως η Τεχεράνη χρησιμοποιώντας τον εναέριο χώρο του Ιράκ στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Δαμασκό.
Η Μόσχα διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, αλλά κυρίως τη μοναδική ναυτική βάση στη Μεσόγειο και δεν επιθυμεί να χάσει αυτά τα προνόμια που της παρέχει ο Άσαντ, ο οποίος είναι και ο καλύτερος πελάτης του ρωσικού οπλοστασίου.

« Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ»ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΡΘΟΡΓΡΑΦΟΙ

« Αν θυμάστε ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως είναι μετρημένες οι ημέρες του Άσαντ. Πέρασαν πολλοί μήνες από τότε. Ο Άσαντ παραμένει στη θέση του και μάλλον δεν θα φύγει. Γίναμε όμηροι στις προσωπικές εμπάθειες ενός υπουργού εξωτερικών και στις επιφανειακές πολιτικές που έχουν την ονομασία του στρατηγικού βάθους. Όλοι οι έμπειροι διπλωμάτες του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών έχουν παρακαμφθεί Όταν ένας «σούπερ ήρωας» χάσει τις δυνάμεις του, είναι τραγωδία. Όταν κάποιος που δεν έχει δυνάμεις παριστάνει τον «σούπερ ήρωα» αυτό είναι κωμωδία..» γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Radikal Τζουνεϊντ Οζντεμίρ.
Στην Τουρκία υπάρχουν υποψίες πως πίσω από την ραγδαία αύξηση της δράση του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία βρίσκεται η Συρία και το Ιράν. Καθημερινά έρχονται ειδήσεις θανάτους τούρκων στρατιωτών, Κούρδοι αντάρτες πραγματοποιούν επιθέσεις σε φυλάκια, προσπαθούν να καταλάβουν πόλεις όπως στο Σεμντίνλι. τοποθετούν νάρκες και πραγματοποιούν ελέγχους στα μπλόκα που στήνουν εντός της Τουρκίας! Ο τουρκικός στρατός σε κάποια σημεία δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Και το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι πως η Τουρκία μπορεί να επιτεθεί στη Συρία, όταν έχει μάχες στα μετόπισθεν.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας πόλεμος με τη Συρία ίσως δεν θα έχει τα αποτελέσματα ν πάμε, νικάμε, και επιστρέφουμε. Μην ξεχνάμε πως η Συρία έχει ισχυρή αεράμυνα. Όπως ακούστηκε πως εμείς δεν έχουμε την ίδια ισχυρή αεράμυνα. Θα μπορούμε να αμυνθούμε τις παραμεθόριες περιοχές μας έναντι των επιθέσεων της Συρίας;» αναρωτιέται ο διευθυντής της εφημερίδα Taraf Αχμέτ Αλτάν.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΓΙΝΕ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ,ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ,ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ!

Πάντως η Άγκυρα από το δόγμα «των μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες έχει αποκτήσει περισσότερους εχθρούς από πριν. Εκτός από τη Ιράν, τη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ δεν θέλει να ακούει το όνομα του Νταβούτογλου, ο οποίςο ονειρεύεται να δημιουργήσει μια ζώνη επιρροής με Μουσουλμάνους Σουνίτες .

Και στην περίπτωση του Ιράκ η Τουρκία στηρίζει τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ταρίκ Χασιμί, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο από ιρακινό δικαστήριο, λόγω παρακρατικής δράσης του. Ο Νταβούτογλου στηρίζει τον Χασιμί του έδωσε καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη και δεν τον παραδίδει στο Ιράκ. Η Βαγδάτη έχει απειλήσει τον Νταβούτογλου με σύλληψη επειδή επισκέφθηκε το Βόρειο Ιράκ χωρίς να ενημερώσει την Βαγδάτη, έχει ζητήσει την απομάκρυνση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ντόχουκ και απειλεί να καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος το οποίο θα παραβιάζει τον εναέριο χώρο του Ιράκ.
«Τώρα μάθαμε πωςο Νταβούτογλου, προσπαθεί να συμβιβάσει τις διαφορές των Τατάρων της Κριμαίας. Αν δούμε πως έχουν καταρρεύσει οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, πως έχουν ισοπεδωθεί οι προσπάθειες για την δημιουργία κυβέρνησης στον Λίβανο, αν δούμε πως έχουμε φτάσει στα πρόθυρα πολέμου με το Ιράν, πως έχουμε»κάψει τα καράβια μας» με το Ισραήλ,και αν δούμε πως ήρθαμε στα πρόθυρα πολέμου με τη Συρία, ο Θεός να βοηθήσει τους Τατάρους της Κριμαίας!» καταλήγει με ειρωνικό σχόλιο ο αρθρογράφος της Radikal Τζουνεϊντ Όζντεμιρ.
Η τουρκική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή από τα «μηδενικά προβλήματα» , φαίνεται πως κινείται στα όνειρα του Νταβούτογλου τα οποία προκαλούν «πολλαπλά προβλήματα» με όλες τις χώρες της περιοχής.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top