GuidePedia

0

Μερίδιο στο φυσικό αέριο της Κύπρου, χωρίς, όμως, επίλυση του Κυπριακού, είναι η τελευταία πρόταση του ηγέτη των κατεχομένων εδαφών Ντερβίς Έρογλου, όπως αυτή κατατέθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά το τέλος της συνάντησής τους. Πρόκειται σαφώς για μία ακόμη προσπάθεια της Τουρκίας να επωφεληθεί από τα κοιτάσματα, χωρίς βέβαια να παραχωρεί τίποτε στο ζήτημα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου.
Το πλήρες άρθρο και βίντεο που ακολουθεί προέρχεται από το Sigma Live Κύπρου.

Δόθηκε στην δημοσιοτητα η πρόταση για την συνεκμεταλευση των υδρογονανθράκων την οπόια κατέθεσε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο Ντερβίς Έρογλου κατα΄την χθεσινή τους συνάντηση στην έδρα του Οργανμισμού στη Νέα Υόρκη.
Ο Ερογλου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας της συνάντησης, αφού ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον Μπαν Κι Μουν για την συνάντηση τους και κατήγγειλε για πολλοστή φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρουσίασε την πρόταση όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από 3 παραμέτρους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερογλου τόσο προς τον Μπαν Κι Μουν όσο και προς τους εκπροσώπους του τύπου, η ύπαρξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καταστούν την ειρήνη στην Κύπρο πιο υποχρεωτική. Ο κ. Ερογλου μάλιστα όπως και στην περσινή του πρόταση δεν συνδέει απαραίτητα την έναρξη της εκμετάλευσης των φυσικών πόρων με την λύση του Κυπριακού.
Οι 3 άξονες της πρότασης είναι οι ακόλουθες:
-Η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να γίνει με αγωγό που θ;α περάσει από την Τουρκία, καθώς όπως είπε ο τουρκοκύπριος ηγέτης η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει διαφορετικό σαενάριο.
-Ο διορισμός από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών διαμεσολαβητή για το θέμα των υδρογονανθράκων που θα τεθεί επικεφαλής τεχνικής επιτροπής από εκπροσώπους των δύο πλευρών, η οποία θα αποφασίσει για το διαμοιρασμό των κοιτασμάτων.
-Η δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, την διαχείριση του οποίου θα ΄’εχει η τεχνική επιτροπή ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη «χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας».
Κυβέρνηση: Mονο με λύση του Κυπριακού θα επωφεληθούν οι τ/κ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top