GuidePedia

0
Σινορωσική στήριξη στον Ασαντ με «ρεαλισμό» και «ανησυχία»

Αφελές να ζητάει κανείς μονομερή κατάπαυση πυρός σε μία σύγκρουση σε αστικές περιοχές, σημειώνει ο Λαβρόφ, ενώ η Κίνα παρενέβη υπέρ πολιτικής λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "αφελές" εκ μέρους των αραβικών και των δυτικών χωρών να περιμένουν ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα προχωρήσει πρώτος σε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των στρατιωτικών του δυνάμεων από τις μεγάλες πόλεις.
"Οταν οι εταίροι λένε ότι η κυβέρνηση οφείλει πρώτη να σταματήσει τις συγκρούσεις και να αποσύρει τις δυνάμεις και τα όπλα της από τις πόλεις- και μόνον τότε να κληθεί η αντιπολίτευση να κάνει το ίδιο- ε λοιπόν, αυτό το σχήμα είναι απολύτως ανέφικτο. Ή οι άνθρωποι είναι αφελείς ή πρόκειται για πρόκληση", δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών.
Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, αυτό θα ισοδυναμούσε με απαίτηση για παράδοση του μπααθικού καθεστώτος, την οποία κατά τη γνώμη του δεν είναι σε θέση να διατυπώσουν ούτε οι Αραβες ούτε οι Δυτικοί.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του αυτές δεν έχουν ως στόχο την υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
"Μικρή σημασία έχει η άποψή μας για το συριακό καθεστώς. Είναι τελείως ανεδαφικό στη σημερινή κατάσταση - όταν πολεμούν στις πόλεις- να πει κανείς ότι η μόνη λύση συνίσταται στην μονομερλή παράδοση του ενός από τους δύο πρωταγωνιστές. Εμείς δεν θα πάρουμε το μέρος του καθεστώτος ή προσώπων στη Συρία...απλώς βασίζουμε τη θέση μας σε αυτό που είναι ρεαλιστικό".
Παρέμβαση του Πεκίνου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί εξέφρασε στον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι την αυξανόμενη ανησυχία του Πεκίνου για την επιδείνωση τη κατάστασης στη Συρία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον απεσταλμένο της διεθνούς κοινότητας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά και ότι το Πεκίνο ανησυχεί έντονα και παρακολουθεί με προσοχή τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από τις συγκρούσεις.
Ο Γιανγκ Τζιετσί διαβεβαίωσε τον Λάχνταρ Μπραχίμι ότι θα έχει την υποστήριξη της Κίνας στη εξεύρεση πολιτικής λύσης στην συριακή κρίση.
Συνεχείς οι συγκρούσεις
Οι συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις επετέθησαν εναντίον σειράς θέσεων των καθεστωτικών δυνάμεων στο Ιντλεμπ και στη Χάμα, λίγες ώρες μετά την κατάληψη κτιρίου της αντιαεροπορικής άμυνας και της επίθεσης εναντίον αεροδρόμιου στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι σύροι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν χθες το βράδυ το κτίριο που στεγάζει το τάγμα της αντιαεροπορικής άμυνας στο Μπουκαμάλ της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, και συνέλαβαν αιχμαλώτους τουλάχιστον 16 στρατιώτες και αξιωματικούς. Στην ίδια πόλη επετέθησαν εναντίον κτιρίου των υπηρεσιών στρατιωτικής ασφάλειας και του στρατιωτικού αεροδρομίου του Χαμντάν.
Εδώ και μερικές ημέρες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει τις επιθέσεις στα αεροδρόμια της Συρίας με στόχο να πλήξουν την αεροπορική κυριαρχία του καθεστώτος που χρησιμοποιεί τις αεροπορικές του δυνάμεις σε καθημερνούς βομβαρδισμούς που προκαλούν δεκάδεςθύματα.
Στο Ιντλεμπ έχουν καταλάβει τμήμα του αεροδρομίου του Αμπού ελ Ζουχούρ, μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της επαρχίας. Την Πέμπτη ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν αεροσκάφος Mig λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από τη βάση αυτή.
Από την πλευρά του το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις επέδραμαν εναντίον θέσεων των ανταρτών στο Ιντλεμπ και το Χαλέπι κατά τη διάρκεια των τελευατίων 24 ωρών.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top