GuidePedia

0


Αρχίζει και ζωηρεύει το πολιτικό παιχνίδι στην Τουρκία, αφού εάν αληθεύουν όσα μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο «Haber 7», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές για το αξίωμα του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την αποκάλυψη έκανε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς.
Η συγκεκριμένη είδηση, εφόσον επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο Ερντογάν έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειάζεται για να αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε ο πρόεδρος της Τουρκίας να είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας. Όπως έχει δηλώσει, δεν επιθυμεί να καταλάβει ένα πόστο που θα αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Άλλο ένα ερώτημα είναι οι εσωτερικές ισορροπίες στο κυβερνών Ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αφού ο σημερινός πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέο πολιτικό μέγεθος, ενώ η προτίμηση στο πρόσωπό του από ηγέτες στο εξωτερικό δεν αποτελεί μυστικό.
Εν κατακλείδι, η παράμετρος της συνταγματικής αλλαγής αποτελεί την ειδοποιό διαφορά με το προηγούμενο της «δυαρχίας» Πούτιν – Μέντβεντεβ στη Ρωσδία. Ο Πούτιν ήταν ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας στο παρασκήνιο, αν και τη θέση του προέδρου κατείχε ο Μέντβεντεβ.
Οι εξελίξεις στην Τουρκία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top