GuidePedia

0

Μια πολύ περίεργη πληροφορία διακινείται το τελευταίο διήμερο, την οποία μάλιστα μάλλον θα πρέπει να τη θεωρούμε και ως επιβεβαιωμένη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αξιόπιστων μέσων μαζικής ενημέρωσης, η Τουρκία έχει παραδώσει στους Σύρους αντικαθεστωτικούς φορητά αντιαεροπορικά όπλα, προφανώς για να προσπαθήσουν να αποκρούσουν τις από αέρος επιθέσεις των εναέριων μέσων των συριακών ενόπλων δυνάμεων που επιτίθενται στο Χαλέπι (κυρίως ελικόπτερα).
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δορυφορικό δίκτυο NBC το οποίο ανέφερε ότι η παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων «κατά πάσα πιθανότητα» ξεκίνησε από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τη γνωστή τριάδα των χωρών που επιδιώκουν την πάση θυσία κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία.

Όλα δείχνουν ότι οι φορητοί αντιαεροπορικοί (MANPADS: Man Portable Air Defence System) είναι τύπου Stinger τους οποίους παράγει η τουρκική αμυντική βιομηχανία για τις ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έχοντας αποσπάσει την άδεια του κατασκευαστή. Δεν αποκλείεται βέβαια στα χέρια των Σύρων αντικαθεστωτικών να έχουν περάσει τα παλαιότερου τύπου «Redeye».
Και καλά, τα φορητά αντιαεροπορικά ήρθαν από την Τουρκία. Αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε μόλις χθες τη δήλωση ότι οι αντικαθεστωτικοί διαθέτουν πλέον και άρματα μάχης! Η είδηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν και δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στον τύπο του άρματος ή των αρμάτων που επιχειρούσαν οι αντικαθεστωτικοί, ώστε να γίνει μια εκτίμηση – έστω εικασίες – για το ποιος μπορεί να έχει προμηθεύσει τέτοιο οπλικό σύστημα τους αντάρτες.
Σε κάθε περίπτωση βασική χώρα – ύποπτος παραμένει η Τουρκία. Η σύγκρουση στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 και έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 20.000 άτομα, ενώ οι εκτοπισμένοι – πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες ανέρχονται στους 200.000, με την Τουρκία να έχει καταγράψει και να φιλοξενεί περίπου 90.000 πρόσφυγες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top