GuidePedia

0



Το Bank run στα Ελληνικά σημαίνει τραπεζικός Πανικός και είναι ο απόλυτος φόβος του συστήματος.
Συμβαίνει όταν ένας μεγάλος αριθμός τραπεζικών πελατών αποσύρουν τις καταθέσεις τους διότι πιστεύουν ότι η τράπεζα είναι, ή μπορεί να γίνει αναξιόχρεη και να φουντάρει. Καθώς ο τραπεζικός πανικός προχωρά, δημιουργεί μία ορμή με τρόπο αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Όσο περισσότεροι άνθρωποι αποσύρουν τις καταθέσεις τους, τόσο η πιθανότητα χρεοκοπίας της τράπεζας αυξάνεται και αυτό ενθαρρύνει ακόμα περισσότερες αποσύρσεις καταθέσεων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποσταθεροποιήσει την τράπεζα σε σημείο πτώχευσης. Μία συστημική τραπεζική κρίση συμβαίνει όταν πολλές τράπεζες υποφέρουν ταυτόχρονα από μαζική απόσυρση καταθέσεων και όλο ή σχεδόν όλο το τραπεζικό κεφάλαιο μίας περιοχής απαλείφεται. Πριν το φαινόμενο γενικευθεί  τίθενται περιορισμοί στην δυνατότητα ανάληψης μετρητών και μετά οι τράπεζες κλείνουν μέχρι νεωτέρας και ο κόσμος χάνει την πρόσβαση στα λεφτά του.
Λίγο μετά την κατάρρευση της leeman στις ΗΠΑ  αυτός ήταν ο φόβος ο οποίος οδήγησε της κυβερνήσεις να στηρίξουν τις τράπεζες με ρευστό και εγγυήσεις ώστε να μην καταρρεύσουν.  Στην συνέχεια χρεοκόπησαν τα κράτη και τα πιο αδύναμα από αυτά τα ανέλαβε το ΔΝΤ και τα ώθησε -με την βοήθεια  των χρησίμων ηλιθίων στο εσωτερικό τους -για να κάνουν μεταρρυθμίσεις και με αυτό το τρόπο κοινωνικοποίησαν τις  ζημιές των τραπεζών και τιμώρισαν του λαούς για την κρίση.
Όμως όλα στα οικονομικά και στην λογική έχουν μια εσωτερική  δυναμική κυκλικότητα που επιστρέφει. Αν επιλέξεις  να μεταφέρεις το πρόβλημα  θα το κάνεις για να το λύσεις και αν δεν το κάνεις  αυτό επιστρέφει εντονότερο.
Η ύφεση που παράγουν οι πολιτικές του ΔΝΤ οδήγησε σε νέες χρεοκοπίες και νέα ύφεση, και η συνεχής λιτότητα εξανέμισε την πολιτική ανοχή και τα περιθώρια αντίδρασης στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας τραπεζών. Η Ισπανία δυσκολεύτηκε να ξανασώσει την BANKIA και σε αυτο το κλίμα δυσκολεύεται να “πουλήσει” το Μνημόνιο  στους Ισπανούς.
Ας μην επεκταθούμε άλλο.  Το Θέμα είναι ότι ξανά μετά την leeman  φτάνουμε ξανά μπροστά σε Bank run το οποίο από ότι λέγεται έχει αρχίσει έχοντας χάσει τέσσερα χρόνια. Να μην επεκταθούμε αλλο
Να σημειωθεί μόνο ότι αν και όλα αυτή την στιγμή είναι δυναμικά ο “τραπεζικός πανικός” φαντάζει το ιδανικό σενάριο για να διαλυθεί η ευρωζώνη αφενός,  ή να τρέξουν με ασυνήθιστη για την ΕΕ ταχύτητα αναγκαίες πολιτικές χωρίς πολιτικές αποφάσεις και ευθύνες.
Πιο απλά ο πανικός θα φέρει  με βεβαιότητα μέτρα χαλάρωσης  στην παροχή ρευστότητας με το ερώτημα να βρίσκεται στο αν αυτό θα γίνει από την ΕΚΤ  νωρίς ή τις  εθνικές τράπεζες τελικά.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top