GuidePedia

0

Σε γενική δοκιμή μείζονος αεροπορικού πλήγματος στο έδαφος της Βόρειας Κορέας προχώρησαν οι ΗΠΑ πριν τέσσερις ημέρες υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.
Στην δοκιμή που διέρρευσε κατά τύχη (περιλήφθηκαν τα πρώτα F-22 της διαμόρφωσης 3.1 που έχουν πλήρεις ικανότητες προσβολής στόχων εδάφους και εξ αυτού του λόγους έγιναν οι πρώτες διαρροές) πήρε μέρος η αφρόκρεμα της αμερικανική δύναμης κρούσης σε ένα περίπλοκο σενάριο το οποίο προέβλεπε προσβολή στόχων εδάφους στο βορειοκορεατικό έδαφος, προστασία των βομβαρδιστικών Β-1 και Β-2 από τα F-22 και F-16 που με εναέριους ανεφοδιασμούς θα έφταναν επάνω από την περιοχή άφεσης των όπλων, ακόμα και καταστολή εχθρικής αεράμυνας.
 Η άσκηση ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 5 Απριλίου.
Δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των αεροσκαφών, αλλά πηγή της USAF είπε ότι «Συμμετείχαν πάνω από 80 αεροσκάφη F-22, F-16, B-1 και AWACS E-3»
Τα F-22 και ορισμένα F-16 επιχείρησαν από την Αλάσκα, τα Β-1 από τις βάσεις τους στη Βόρεια Ντακότα και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 από την Αλάσκα.
Επίσης από τις βάσεις τους στη Βόρεια Ντακότα εξόρμησαν E-3 και F-16. Ο στόχος μια περιοχή κοντά στην Αλάσκα που προσομοιάζει με την Βόρεια Κορέα και την περιοχή που είναι ανεπτυγμένες οι πυρηνικές της εγκαταστάσεις και για το λόγο αυτό, τα Β-1 πέταξαν κυκλικά για 10 ώρες, ώστε να προσομοιώσουν τις ώρες πτήσης για ένα μακρύ πλήγμα.
Με την άσκηση επιβεβαιώθηκε η ικανότητα των Β-1 να πετάξουν απ’ευθείας από τις βάσεις τους στην Βόρεια Κορέα αλλά και των F-22 και των F-16, να συνοδεύσουν τα μεγάλα βομβαρδιστικά στις περιοχές που ελέγχονται από την αντίπαλη αεροπορία.
Αντίστοιχα έγινε δοκιμή και των Β-2, τα οποία όμως είχαν περιορισμένο ρόλο.
Γενικά φαίνεται ότι η USAF στηρίζει πολλά στην διαμόρφωση αέρος-εδάφους των F-22  καθώς είναι το μοναδικό τακτικό stealth διαμόρφωσης μαχητικό που διαθέτει και το μοναδικό που μπορεί να παίξει το ρόλο που έπαιζε κάποτε με μεγάλη επιτυχία το F-117.
Οι ΗΠΑ δεν περιμένουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα από την βορειοκορεατική αεράμυνα που περιορίζεται εκτός από την πρώτη έκδοση των S-300 την "P", σε κάποιες ελαφρά εκσυγχρονισμένες εκδόσεις των πυραύλων SA-2, SA-5 και 40 παλαιά μαχητικά ΜiG-29, κάποια αρχαία MiG-23 κλπ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top