GuidePedia

0

Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης», κατέθεσε γραπτή εισήγηση στην 19η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Η ελευθερία ίδρυσης σωματείων (συλλόγων) της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και το πρόβλημα εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα».
Στην εισήγηση η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ τόνισε το γεγονός της άρνησης της Ελλάδας να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρότι ύπαρξης τριών καταδικαστικών αποφάσεων κατά αυτής. Η Ελλάδα είναι απρόθυμη στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταδικάσει την Ελλάδα στις υποθέσεις Μπεκίρ Ουστά (35151/05), Εμίν (34144/05) και Τουρκική Ένωση Ξάνθης 26698/05). Το δικαστήριο είχε επιβάλλει στην Ελλάδα, καταβολή αποζημίωσης, επειδή είχε παραβιάσει των δικαίωμα ίδρυσης συλλόγων, των μελών της μειονότητας.

Μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τρεις σύλλογοι είχαν απευθυνθεί ξανά στα εθνικά δικαστήρια, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων διάλυσης, είτε και ζητώντας την εγγραφή όσων είχαν απορριφθεί τα αιτήματα αναγνώρισης εξ’ αρχής. Τον Αύγουστο του 2011, ο βουλευτής Τσετίν Μαντατζή κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το θέμα, στην οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απάντησε λέγοντας ότι λόγω μη ύπαρξης καμίας αλλαγής στις συνθήκες βάσει των οποίων είχαν ληφθεί οι αρχικές αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων, δεν υφίσταται ανάγκη ακύρωσης ή διόρθωσης αυτών.
Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. απαίτησε από την Ελλάδα την εφαρμογή και εναρμόνισή της με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ ζήτησε επίσης από την Ελληνική Πολιτεία, να εγγυηθεί την ελευθερία ίδρυσης συλλόγων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2012, η διοικούσα θεμάτων Διεθνών Σχέσεων της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ, Μελέκ Κιρματζή, πραγματοποίησε μια σειρά από συναντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Στο πλαίσιο των εργασιών που πρόκειται να πραγματοποιήσει ή ήδη έχει πραγματοποιήσει η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Μελέκ Κιρματζή συναντήθηκε με τους βοηθούς των βουλευτών που η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ διατηρεί επαφές. Στις συναντήσεις αυτές που αναπτύχθηκαν τα καθημερινά προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εκφράστηκαν και απόψεις περί των τρόπων επικαιροποίησης των προβλημάτων της «Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top