GuidePedia

0

Το 85,8% έφτασε η ιδιωτική συμμετοχή στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ενώ μετά την ανακοίνωση της Αθήνας ότι σκοπεύει να ενεργοποιήσει τις περίφημες «ρήτρες συλλογικής δράσης» CACs το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει τελικά στο 95,7%.
Όλοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εξέλιξη, μετά το κλείσιμο του «βιβλίου προσφορών» και διατυπώνουν την πεποίθηση ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα». Σήμερα το μεσημέρι, μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην ενεργοποίηση ή όχι των CACs.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνεργασία με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τις τελικές αποφάσεις με τις πιθανότητες να «γέρνουν» υπέρ της ενεργοποίησης, δεδομένης της επιθυμίας όλων των πλευρών για όσο το δυνατόν πιο «βαθύ» κούρεμα.
Ο τραπεζικός τομέας που συναίνεσε μόνο μετά την άσκηση ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων θα ανακεφαλαιοποιηθεί, με τις μετοχές να περνούν πιθανότατα στα χέρια του ελληνικού Δημοσίου έως ότου οι αποτιμήσεις επιτρέψουν τη διάθεσή τους στη διεθνή αγορά για την επιστροφή των επενδυμένων κεφαλαίων. Ωστόσο, δέσμευση της κυβέρνησης είναι το να συνεχίσουν να λειτουργούν απολύτως με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ο δανεισμός της ελληνικής πλευράς από τις διεθνείς αγορές είναι προφανώς πολύ πιο πολύπλοκη υπόθεση και θεωρείται απίθανο να προχωρήσει πριν την παρέλευση ικανού – απροσδιόριστου προς το παρόν – χρονικού διαστήματος, αφού η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι έχει βάλει την οικονομία της στον σωστό δρόμο.
Το θετικό, παρότι πολλοί εξακολουθούν να διαφωνούν, είναι ότι η χώρα απέφυγε την επιστροφή στη δραχμή που θα υποβαθμιζόταν αυτομάτως σε ένα νόμισμα χωρίς την παραμικρή αξία. Κι αν οι υπέρμαχοι επιμένουν ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε στη δραχμή και να ζούμε με όσα παράγουμε, για ποιον ακριβώς λόγο δεν επιδεικνύουμε τέτοια συμπεριφορά αυτοσυγκράτησης εντός του ευρώ, ώστε να αποφύγουμε και τη δραματική γεωπολιτική μας υποβάθμιση;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top