GuidePedia

0


Μπορεί η ανησυχία που εκφράζεται από τουρκικής πλευράς για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής να είναι ειλικρινής, αφού η χώρα έχει πολλούς λόγους να ανησυχεί, ωστόσο, το έντονο «φλερτάρισμα» των χωρών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council) έχει πολύ περισσότερα κίνητρα.
Η τουρκική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης η οποία εάν συνεχιστεί με την παρούσα σφοδρότητα είναι απλώς θέμα χρόνου να της «χτυπήσει την πόρτα», σε συνδυασμό και με τις προειδοποιήσεις διεθνών χρηματοοικονομικών κύκλων για την τρωτότητα της τουρκικής οικονομίας σε συγκεκριμένους τομείς, έχει αποδυθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα προσέλκυσης κεφαλαίων, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι απολύτως φυσιολογικό η Άγκυρα να έχει θέσει ως προτεραιότητα τις χώρες του GCC, αφού το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πλούτος και η ρευστότητα, τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα που επιθυμούν οι χώρες αυτές να τα τοποθετήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις. Κατά συνέπεια, η χθεσινή αναφορά του Τούρκου προέδρου, Αμπντουλάχ Γκιουλ στην ειρήνη και τη σταθερότητα, είναι η μία μόνο πλευρά του νομίσματος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας προέβη στις συγκεκριμένες αναφορές κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του κουβεϊτιανού Τύπου. Το Κουβέιτ παρουσίαζε πραγματική ευκαιρία για τους Τούρκους να αναφερθούν στα ζητήματα ασφάλειας και τα λόγια του Γκιουλ ήταν χαρακτηριστικά: «Οι Κουβεϊτιανοί γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σταθερότητα στο γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται η χώρα τους», σε μια προφανή υπόμνηση της εμπειρίας της χώρας από την εισβολή στη χώρα των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεΐν

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top