GuidePedia

0


Οι αμυντικές δαπάνες στην Ασία αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τις αντίστοιχες δαπάνες στην Ευρώπη, αποδεικνύοντας μία αλλαγή στον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS). Η τάση είναι ευθέως ανάλογη και με την ευρύτερη υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίπεδο του παγκοσμίου καταμερισμού ισχύος…
«Την ώρα που τα κατά κεφαλήν ποσοστά δαπανών στην Ασία παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες στην Ασία είναι πιθανό να ξεπεράσουν αυτές της Ευρώπης στη διάρκεια του 2012», σημειώνει το IISS. Καθώς οι αμυντικοί προϋπολογισμοί στην Ευρώπη πιέζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες επενδύουν περισσότερο στην άμυνα εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης και της στρατηγικής αβεβαιότητας.
Το 2011 οι αμυντικές δαπάνες των ασιατικών χωρών αυξήθηκαν συνολικά κατά 3,15% σε πραγματικούς όρους. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία εκπροσωπούν περισσότερο από το 80% του συνόλου των αμυντικών δαπανών στην Ασία.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Αυστραλία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ επενδύουν στη βελτίωση των αεροπορικών και ναυτικών τους δυνατοτήτων, όπως και η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top