GuidePedia

0


H εταιρία Gulf Keystone, η οποία ενεργοποιείται στην έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στο Βόρειο Ιράκ, δηλαδή στο Κουρδιστάν, σε τελευταία της ανακοίνωση υπογραμμίζει με διθυραμβικούς τόνους, για την ακρίβεια, τα αποτελέσματα των ερευνών της σε ένα μόνο «οικόπεδο» το Shaikan το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εταιρία αναφέρει πως στην περιοχή υπάρχει κοίτασμα της τάξεως των 8 με 13,4 δισεκατομμυρίων βαρελιών με πλέον πιθανό «νούμερο» τα 10,5 δισεκατομμύρια. Επιπροσθέτως, η εταιρία αναφέρει πως πέραν των ερευνών και εργασιών εξόρυξης στην περιοχή σχεδιάζεται και η κατασκευή αγωγού μεταφοράς ποσοτήτων πετρελαίου προς το εξωτερικό.
Είναι σαφές πως οι τελευταίες ανακοινώσεις αναφορικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων του Κουρδιστάν, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη αντιπαράθεση Ερμπίλ – Βαγδάτης, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Σιιτικής πλειονότητας και της Σουνιτικής μειονότητας έχουν μετατρέψει τους Κούδρους σε «πολύφερνη νύφη» μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων που διαγκωνίζονται για την εξουσία σε ένα ομόσπονδο Ιράκ.
Αργά η γρήγορα, η κλιμάκωση των εντάσεων μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο, με αποτέλεσμα ο κύριος «νικητής» αυτής της ιστορίας να είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, οι οποίοι θα βρουν την καλύτερη δικαιολογία για να αποχωρήσουν από ένα ούτως ή άλλως θνησιγενές σχήμα, όπως είναι αυτό το οποίο δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Δύσης στη χώρα και την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Σε κάθε περίπτωση, η όλο και αυξανόμενη οικονομική χειραφέτηση των Κούρδων, κυρίως λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, αποτελεί έναν βασικότατο παράγοντα που ενισχύει την ελπίδα τους για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top