GuidePedia

0

Η συζήτηση για την “Τουρκία μετά τον Ερντογάν”,άνοιξε πια για καλά.Οι πληροφορίες που θέλουν το Τούρκο ηγέτη “να έχει δύο χρόνια ζωής”,έχουν προκαλέσει αναταραχή όχι μόνο στη Τουρκία,αλλά και έξω απ΄ αυτή.Τι εκτιμά η Ελλάδα ότι θα προκύψει μετά από μια πιθανή αποχώρηση Ερνογάν; Και τι δείχνει Αμερικανική έρευνα που έγινε το περασμένο Οκτώβριο σε 23 περιοχές της Τουρκίας.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα που έχουν οι πληροφορίες του αμερικανικού think tank Stratfor,οι οποίες διέρρευσαν μέσω Wikileaks όλοι πια αναρωτιούνται ποιος θα διαδεχτεί τον Ερντογάν και πως θα είναι η Τουρκία χωρίς τον Ταγίπ στο τιμόνι.Και ίσως ο πρώτος ενδιαφερόμενος για την επόμενη μέρα είναι η Ελλάδα.Το Onalert ,παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διπλωματικών και άλλων υπηρεσιών ,οι οποίες κι έχουν φθάσει στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Τι προβλέπει η Αθήνα,τι την ανησυχεί αν για οποιοδήποτε λόγο ο Ερντογάν αποχωρήσει από την εξουσία;
Τα στοιχεία που υπάρχουν για την μετά Ερντογάν Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά. Πρώτα για την ίδια τη Τουρκία.Τι λένε οι εκτιμήσεις των Ελλήνων που έχουν μελετήσει το σκηνικό της “μετά Ερντογάν” Τουρκίας:

•Θα υπάρξει σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.Σύγκρουση διαδοχής

•Τα ποσοστά του ΑΚΡ θα μειωθούν όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει και δείχνουν ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων,λέει ότι δεν θα ψηφίσει ΑΚΡ αν ο Ερντογάν για οποιοδήποτε λόγο αποχωρήσει.

•Οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες προέρχονται ασφαλώς από τους ισλαμιστές,αλλά ο Ερντογάν είχε κατορθώσει να διευρύνει την εκλογική βάση του κόμματός του λαμβάνοντας ψήφους και από μια εθνικιστική-συντηρητική δεξαμενή ψηφοφόρων.


•Διάδοχος του Ερντογάν ποιος θα είναι; Κανείς από τους φερόμενους να διεκδικήσουν την αρχηγία δεν διαθέτει τα ηγετικά προσόντα του.

•Να σημειωθεί ότι οι ίδιες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Τούρκοι πολίτες που στήριζαν την εξέλιξη της υπόθεσης «ERGENEKON»,είχαν μειωθεί ακόμη και τώρα που ο Ερντογάν ηγείται και έδιναν μικρή πίστωση χρόνου στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία και η φτώχεια τα οποία θεωρούν ως τα σημαντικότερα προβλήματα της Τουρκίας.




Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι:


• Αμπντουλάχ Γκιουλ - Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες να επιλεγεί ως διάδοχος του Ερντογάν. Η μεταπήδησή του από τη Προεδρία στη πρωθυπουργία στα πρότυπα...Πούτιν-Μεντβιέτεβ θεωρείται απίθανη.

•Τανέρ Γιλντίζ-Υπουργός Ενέργειας
•Το Stratfor στις πληροφορίες που διέρρευσαν υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν εμπιστεύεται δύο ανθρώπους. Ο ένας είναι ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ και ο δεύτερος ο αντιπρόεδρος Αλί Μπαμπατζάν.

•Αλί Μπαμπατζάν-Αντιπρόεδρος


Βασικό στέλεχος του κόμματος με σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Δεν διαθέτει τα ηγετικά προσόντα του Ερντογάν, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον αμερικανικό παράγοντα. Η εκλογή του στην Πρωθυπουργία είναι πιθανή αλλά θα έχει συνέπειες:

-μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ αλλά και αύξηση των φυγόκεντρων δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος.

- Θα “αφυπνίσει” την αντιδραστική πλευρά των “στρατηγών” που θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν το χαμένο γόητρο μέσα από εξαγωγή της κρίσης πιθανότατα και στη χώρα μας.


• Β.Άριντς - Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στελέχη του ΑΚΡ αλλά και του ισλαμικού κόμματος Ευημερίας (RP) του Ερμπακάν. Αντλεί την δημοτικότητα του από το γεγονός ότι αποτελεί ιστορικό στέλεχος του κόμματος. Η πιθανή εκλογή του στη πρωθυπουργία έχει τα ίδια προβλήματα με αυτά του έτερου αντιπροέδρου.


•Αχμέτ Νταβούτογλου-Υπουργός Εξωτερικών

Βασικό στέλεχος του κόμματος. Καθηγητής Πανεπιστημίου. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά ως Βουλευτής στις εκλογές της 12 Ιουνίου 2011.Η πιθανή εκλογή του προβληματίζει σοβαρά την Αθήνα,γιατί όπως εκτιμούν “ θα εφαρμόσει πιο επιθετική πολιτική εναντίον της χώρας μας”.

Σ΄όλα αυτά υπάρχει ένας μεγάλος πρωταγωνιστής που “εκτόξευσε” τον Ερντογάν στην εξουσία:ο Φ.Γκιουλέν.Άνθρωπος με μεγάλη επιρροή και οικονομική δύναμη,”κυνηγημένος” από τους κεμαλιστές στρατηγούς ζει στις ΗΠΑ απ΄ όπου κινεί τα νήματα μέσω ΜΜΕ και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάποια από τα οποία έχουν εμφανιστεί και στη Θράκη.Η υποστήριξη Γκιουλέν σ΄ έναν από τους παραπάνω υποψηφίους θα του δώσει απόλυτο προβάδισμα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αποχώρηση Ερντογάν θα αναζωπυρώσει τη τριβή των ισλαμιστών-νεοοθωμανιστών με τους κεμαλιστές στρατηγούς,τους οποίους μπόρεσε να θέσει υπό έλεγχο ο Ερντογάν,λόγω της προσωπικοτητάς του.


Οι επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά

Όλες οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τη πιθανή αποχώρηση Ερντογάν και τις επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά ,είναι αρνητικές. Οι εντάσεις τη περίοδο της ηγεμονίας του δεν έλειψαν ,αλλά ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία σοβαρή ελληνοτουρκική κρίση.
Η απουσία Ερντογάν θα οδηγήσει ,φοβούνται πολλοί στην Αθήνα στην επάνοδο των στρατιωτικών σε ρόλο πρωταγωνιστικό.Και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε ενέργειες επιθετικές που θα τους δώσουν -όπως πιστεύουν- το γόητρο που έχασαν.Σε ποια θέματα μπορεί να εκδηλωθεί αυτή η “επιθετική συμπεριφορά”;

•ΑΟΖ:Πιο ενεργή παρουσία των τουρκικών ΕΔ στις περιοχές ερευνών, καταλογίζοντας ευθύνη και υποχωρητικότητα στην κυβέρνηση Ερντογάν αλλά δημιουργώντας ελπίδες ευημερίας στον τουρκικό λαό.

• Μαζική παρουσία τουρκικών ερευνητικών πλοίων συνοδευόμενων από πολεμικά πλοία σε περιοχές εθνικής κυριαρχίας.

•Πρόκληση θερμού επεισοδίου:
-Στο Αιγαίο και μάλιστα στην περιοχή μεταξύ των Σάμου - Ικαρίας και Κρήτης - Καρπάθου - Σύμη, καθώς εκεί υπάρχουν αμφισβητούμενες από πλευράς Τουρκίας, ελληνικές βραχονησίδες.

• Με εκμετάλλευση της παρουσίας τα ελληνικών αλλά και τουρκικών αλιευτικών στις περιοχές αλιείας του Αιγαίου ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο.

• Με εκμετάλλευση ακόμη και στημένου περιστατικού, προς αμφισβήτηση των ορίων 'Ερευνας-Διάσωσης στο Αιγαίο.



Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το διάδοχο Ερντογάν;


Το περασμένο Δεκέμβριο σε δημοσκόπηση που έγινε με ερώτημα “ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός στην Τουρκία σε περίπτωση αποχώρησης του Ερντογάν δόθηκαν τα εξής ποσοστά για τους πιθανούς διαδόχους: από την Πρωθυπουργία.
-Νταβούτογλου 18,8 %.
-Γκιούλ 18,4 %.
-Άριντς 16,9 %
-Μπαμπατζάν 13,6 %.


Πάνω από το 50 % των ερωτηθέντων, απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει ΑΚΡ, σε περίπτωση απομάκρυνσης του Ερντογάν, από την Πρωθυπουργία.

Υπάρχει όμως και μία έρευνα από τις ΗΠΑ,αυτή του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ.

Η έρευνα έγινε σε 23 περιοχές της Τουρκίας την περίοδο από 15-28 Οκτ 2011.
Τι προκύπτει:
1. Το 17 % επιθυμεί το Προεδρικό Σύστημα, ενώ το 41% είναι αντίθετο.

2. Σε περίπτωση εκλογών για την εκλογή του Τ. Erdogan στην Προεδρεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το 44% θα ψήφιζε θετικά ενώ το 40 % αρνητικά.

3. Το 46 % των ερωτηθέντων δεν θα ψήφιζε το ΑΚΡ σε περίπτωση που ο Erdogan δεν ήταν επικεφαλής του κόμματος, ενώ το 36 % θα ψήφιζε και πάλι το ΑΚΡ ακόμη και σε περίπτωση που υπήρχε στην κεφαλή του κόμματος άλλος ηγέτης.

4. Σε περίπτωση εκλογών αυτή την περίοδο στην Τουρκία, η κατανομή προτιμήσεων θα είχε ως εξής: ΑΚΡ (42%), CHP (19%) και ΜΗΡ (10%).

5. Οι αντίστοιχες προτιμήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων: Erdogan (44%), Kilicdaroglu (16%) Bahceli (7%).

6. To 40 % βλέπει θετικά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να πετύχει μείωση της επιρροής της αντιπολίτευσης, ενώ το 32 % την βλέπει αρνητικά.

7. Το 40% είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της υπόθεσης της ERGENEKON, καθώς τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό αυτό ήταν 53 %. Το 36 % των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της αντίστοιχης δίκης, ενώ τον προηγούμενο χρόνο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27%.

8. Το ποσοστό των ερωτηθέντων σχετικά με το εάν είναι δίκαια ή όχι
η φυλάκιση των υπόπτων για την ERGENEKON, έχει πέσει από 37% που ήταν πέρυσι σε 30 % στην υπόψη έρευνα.

9. Το 53% θεωρεί ότι οι ΤΕΔ είναι επιτυχημένες στο θέμα παροχής
ασφάλειας, ενώ το 43 % έχει αντίθετη άποψη.

10. Το 55% το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «αρκετά πιστοί», θεωρούν τον ακραίο ισλαμισμό ως απειλή.

11. Το 62% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι τα ισλαμικά ιδρύματα θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.

12. Το 66% θεωρεί ότι είναι λάθος η επιλογή της Κυβέρνησης να διαπραγματεύεται με την κουρδική πλευρά (εννοεί το ΡΚΚ).

13. Το 23 % πιστεύει ότι το πρόβλημα στη ΝΑ Τουρκία εδράζεται σε κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

14. Το 22% πιστεύει ότι οι ξένες δυνάμεις επιθυμούν τον διαμελισμό της Τουρκίας.

15. Σχετικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Τουρκία, το 77% πιστεύει στις επενδύσεις και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, το 77% στην βελτίωση συνθηκών πού έχουν σχέση με την υγεία και την παιδεία, ενώ το 46% πιστεύει στο δικαίωμα των Κούρδων στην εκπαίδευση στην μητρική τους γλώσσα.

16. Το 66% θεωρεί ότι κύριο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η ανεργία, ενώ το 64% πιστεύει ότι βήμα-βήμα αυξάνονται τα προβλήματα ασφάλειας για την Τουρκία.

17. Το 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις επιλογές της Κυβέρνησης στα θέματα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

18. Το Αζερμπαϊτζάν επιλέγεται από τους ερωτηθέντες ως η περισσότερο αγαπητή χώρα σε ποσοστό 71%, ενώ το Ισραήλ συγκεντρώνει αρνητική προτίμηση σε ποσοστό 85%.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top