GuidePedia

0

ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ του Καστελόριζου να καταστεί σημείο ανάφλεξης στη Μεσόγειο επισημαίνει ο πρόεδρος της συντηρητικών πεποιθήσεων δεξαμενής σκέψης Μiddle ΕastForum και συνεργάτης του Ηoover Ιnstitution του Πανεπιστημίου Stanford, ιστορικός και συγγραφέας DanielΡipes, σε ανάλυση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού ΝationalReview και αναφέρεται στο Καστελόριζο.

Έχοντας προσδιορίσει τη γεωγραφική θέση του Καστελόριζου, ο αρθρογράφος εξηγεί τη σημασία της ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας που θα συμπεριλαμβάνει το Καστελόριζο στην περιοχή - σε συνδυασμό και με τη γειτνιάζουσα Κυπριακή ΑΟΖ - για τη μεταφορά φυσικών πόρων (αερίου και πετρελαίου) στη Δυτική Ευρώπη χωρίς τουρκική άδεια, και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την Αθήνα ώστε να ανακηρύξει την ΑΟΖ της.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο DanielΡipesεπισημαίνει το casusbelli της Τουρκίας στο ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων και της επιβεβαίωσης της ελληνικής ΑΟΖ, και παραθέτει παραδείγματα που παραπέμπουν σε εκφοβισμό της Ελλάδας από το τουρκικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στο Καστελόριζο, όπως γράφει χαρακτηριστικά (δραστηριότητα του νορβηγικού πλοίου Βergen Surveyor, ασκήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, επανειλημμένες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο χωρίς άδεια).
Η Τουρκία, καθιστώντας «ουδέτερο το Καστελόριζο» επιδιώκει να επιβάλει οικονομικά δικαιώματα σε μια μεγάλη έκταση στη Μεσόγειο και να παρεμποδίσει τη συνεργασία μεταξύ αντιπάλων της, γράφει ο DanielΡipesκαι συμπεραίνει ότι «αυτός είναι ο λόγος γιατί το νησί θα μπορούσε να καταστεί σημείο ανάφλεξης (flashpoint)».

Η επιθετικότητα της Τουρκίας και η Κύπρος
Ο DΑΝΙΕLΡΙΡΕSκάνει λόγο για γενικότερη πολεμική διάθεση της Τουρκίας του ΑΚΡ και αυξανόμενη εχθρότητα προς την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Συρία και το Ιράκ ενώ υποστηρίζει ότι η τουρκική κατάκτηση του 36% της Κύπρου δημιουργεί προηγούμενο για την κατάκτηση και άλλων γειτονικών νησιών. Μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά ότι η αρπαγή του Καστελόριζου δεν θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο από την ανάγνωση του άρθρου αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρθρογράφος καλεί επίσης την Ευρώπη να απορρίψει τις πρακτικές του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (ΑΚΡ) όσον αφορά στο Καστελόριζο και να στείλει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία ότι η πρόκληση του όποιου προβλήματος με το Καστελόριζο θα έχει άσχημα αποτελέσματα γι’ αυτήν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top