GuidePedia

0


Είναι από τις «ελκυστικές» ειδήσεις που τρέχουν στο διαδίκτυο αλλά που δύσκολα εξακριβώνονται. Ένα δίκτυο που έγινε το ιδανικό έδαφος για το νέο πόλεμο προπαγάνδας, όπου κανείς δεν πρέπει να σπεύσει γρήγορα να πιστέψει ότι διαβάζει.

Ο Ερντογάν πιάστηκε με το χέρι στη τσέπη...

Κανείς δεν μιλάει για τους 50 Τούρκους αξιωματικούς φυλακισμένους στη Συρία.

Τις τελευταίες ημέρες έτρεξε η είδηση της παραίτησης και αντικατάστασης του Burhan Ghalioun στην αρχηγία του NSC (National Syrian Committee). Τις τελευταίες ώρες, μίλαγαν στο μόνιμο φόρουμ της ιστοσελίδας Infosyrie για τη σύλληψη -στη Συρία από τι φαίνεται- του Συνταγματάρχη Ριάντ αλ-Aasaad, θεωρητικού επικεφαλής του Ελευθέρου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) που υποτίθεται ότι συντονίζει από την Τουρκία.

Η πρώτη είδηση ήταν, ας το πούμε έτσι, ψεύτικη -αλλά μάλλον αντανακλά τις εσωτερικές πραγματικές εντάσεις μέσα στο NSC, αφού είχαν ανακοινώσει το όνομα του «διαδόχου», αναγκάζοντάς τον τελευταίο να διαψεύσει.

Για τη δεύτερη -πιο «συναρπαστική» -δεν υπήρξε επιβεβαίωση αυτή την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου βράδυ.

Ο Ερντογάν πιάστηκε με το χέρι στη τσέπη

Ωστόσο, εκείνη η είδηση που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση «δεκάδων Τούρκων αξιωματικών» στη Συρία, που συνελήφθησαν σε αποστολή κατασκοπείας ή/και υποστήριξής στις ομάδες του ΕΣΣ -πολύ «ελκυστική για τους συντάκτες της ιστοσελίδας μας- δεν ήταν «hoax» (απάτη ή φάρσα στο διαδίκτυο): σε συνέντευξη στην λιβανική τηλεόραση Al-Manar -σίγουρα προ-συριακή- ο Khaled al-Abboud, Σύρος βουλευτής επιβεβαίωσε την παρουσία δεκάδων Τούρκων αξιωματικών σε φυλακές στη Συρία. Οι άνδρες συνελήφθησαν επειδή διευκόλυναν το πέρασμα ενόπλων ομάδων προς τη Συρία. Πιάστηκαν σε μια ενιαία επιχείρηση σύλληψης; Μυστήριο.

Ο Χάλεντ αλ-Abboud εξήγησε ακόμα στο al-Manar ότι ο, τόσο ευαίσθητος, συνήθως, Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν δεν έδωσε υπερβολική δημοσιότητα σε αυτές τις συλλήψεις, ούτε για τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους που πραγματοποιούνται σήμερα μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρα: πράγματι, ούτε λόγος να χάσει το πρόσωπό του ο Μεγαλοπρεπείς Ρετζέπ, που πιάστηκε με το χέρι στην τσέπη, σε αυτόφωρο αδίκημα παρέμβασης στα εσωτερικά ξένου κράτους. Ούτε λόγος, αλλά όμως, τα πράγματα φαίνονται ότι θα είναι πολύ δύσκολα...

Ο Αλ-Abboud, σε αυτή τη συνέντευξη για να το al-Manar υπό αρκετά πιασάρικο τίτλο -« Έχουμε πιάσει δεκάδες Τούρκους αξιωματικούς, θα «επαναπατριστούμε» τον Riad al-As'ad στη Δαμασκό»- επεκτείνεται στις δυσκολίες που υπάρχουν στην Τουρκία, μεταξύ του NSC και του ΕΣΣ. Ισχυρίζεται επίσης ότι η συριακή κυβέρνηση έχει διεισδύσει έναν πράκτορα της εντός της σφαίρας του ΕΣΣ. Αν αυτό αληθεύει, θα μπορούσαμε να κατηγωρήσουμε τον Khaled al-Abboud ως υπερβολικά φλίαρο και απρόσεκτο.

Το συριακό φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Cham ( ή Σαμ) FM ανέφερε και αυτό αυτή τη υπόθεση -μιλώντας για 49 Τούρκους φυλακισμένους -αλλά όχι το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA .

Και η μεγάλητερη προ-Χαρίρι λιβανέζικη εφημερίδα L’Orient-Le Jour επανέλαβε αυτή τη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου την πληροφορία του Cham-FM και με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Συρία διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση αυτών των 49 Τούρκων αξιωματικών. Αλγερινοί ιστοτόποι αναφέρουν και αυτοί αυτό το (πολύ) σοβαρό περιστατικό.

Από τον Harmouche στον αλ-Άσαντ;

Σύμφωνα με το Cham FM, η Συρία θέτει ως «προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή τους» την «ανταλλαγή τους με μέλη του ΕΣΣ που βρίσκονται σήμερα στην τουρκική επικράτεια», και επίσης η Τουρκία «να σταματήσει να εκπαιδεύσει τα μέλη του ΕΣΣ»: θα πληρώσει ενδεχόμενα ο συνταγματάρχης Ριάντ αλ-Άσαντ για την πιθανή συναλλαγή μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού;

Δύσκολα όμως βλέπουμε την τουρκική κυβέρνηση να παραδώσει ένα από τους «ήρωες» που δημιούργησε η ίδια και «πούλησε» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε το τραγικό προηγούμενο του «Συνταγματάρχη» Harmouche, του πρώτου αρχηγού του ΕΣΣ, ο οποίος λιποτάκτησε στην Jisr al-Choughour τον περασμένο Ιούνιο, και κατέφυγε στην Τουρκία, όπου εξαπλώθηκε σε φανφαρονισμούς στα δυτικά μικρόφωνα, πριν να ξαναβρεθεί, υπό συνθήκες που δεν διευκρινιστήκαν πλήρως, αιχμάλωτος στη Συρία, και μετά δικάστηκε και εκτελέσθηκε.

Λεγόταν τότε με έμφαση ότι ο ατυχής Harmouche είχε απαχθεί σε ένα στρατόπεδο Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, από πράκτορες της Συρίας... με την συμπαιγνία Τούρκων συναδέλφων ( βλ. το άρθρο μας «Οι εξομολογήσεις του Harmouche στην τηλεόραση, πρώην συνταγματάρχη, πρώην λιποτάκτη, πρώην αντιφρονούντα», που δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2011).

Ομιλούν επίσης -στο Διαδίκτυο- για μια ανταλλαγή με επτά Ιρανούς μηχανικούς που απήχθησαν από αντάρτες στη Jandar κοντά στο Χομς -( βλ. άρθρο μας «Ιδεολογική αντι-ιρανική απαγωγή (ακόμα και αντι-σιιτική)», στις 4 Ιανουαρίου).

Εν πάση περίπτωση, η απελευθέρωση των 11 από τους 22 Ιρανούς προσκυνητές που απήχθησαν στα μέσα Ιανουαρίου από τους αντιστασιακούς, μόλις ανακοινωθηκε, στις 8 Φεβρουαρίου, από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών. Και αυτοί οι 11 Ιρανοί θα βρίσκονταν ακριβώς στην Τουρκία αυτή τη στιγμή... Και ακριβώς, σύμφωνα με το Cham-FM , η Δαμασκός θα απαιτούσε από τους Τούρκους «το Ιράν να είναι εγγυήτης της συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών».

Θα αναγκαστεί ο Ερντογάν να ηρεμήσει;

Στη Γαλλία, όμως, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που συνήθως είναι πρόθυμα να αναμεταδώσουν το παραμικρό συμβάν που μεγεθύνεται από την OSDH, σιωπούν για αυτή την είδηση που δεν είναι αμελητέα, ιδιαίτερα σχετικά με την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας. Μια νέα απόδειξη της υποταγής τους, εκούσιας ή παθητικής, στις διαταγές της ατλαντικής κυβέρνησής τους και των 2-3 εφημερίδων που καθορίζουν το πολιτικό τόνο σε αυτή τη χώρα. Και είναι αλήθεια ότι μετά από το διπλό βέτο, αυτή η υπόθεση θα έσπερνε ζιζάνια στις κλασικές εικόνες του Επινάλ τις οποίες ζωγράφισε, μέρα με τη μέρα, ο μεγάλος γαλλικός τύπος για την «συριακή επανάσταση».

Αλλά δεν θα μπορέσουν να σιωπούν για καιρό ακόμα, γιατί όμως: είναι μεγάλο «πράγμα» αυτή υπόθεση των 50 Τούρκων αξιωματικών, που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη συριακή γραμμή της κυβέρνησης Ερντογάν, ιδίως αποδυναμώνοντας τον ενώπιον της κριτικής της αντιπολίτευσης του, πολύ δεμένης με το ζήτημα της Συρίας -και κατά του Ερντογάν.

Ιδέα μου είναι; ή χάλασε ο καιρός τελευταία για τη συριακή ριζοσπαστική αντιπολίτευση;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top