GuidePedia

0


Στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας μίλησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μια ομολογουμένως πρωτοφανή για τα τουρκικά δεδομένα ενέργεια, η οποία μακάρι να έχει συνέχεια και να μεταλαμπαδευτεί και σε όλο το πλέγμα των σχέσεων των δυο χωρών, όσο κι αν εμείς θεωρούμε πως έχουμε λόγους να παραμένουμε απαισιόδοξοι…
Ο Πατριάρχης ζήτησε την ίση μεταχείριση των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της χώρας, ζητώντας μάλιστα την δίκαιη μεταχείριση και στο ζήτημα των δημοσίων επιδοτήσεων για θρησκευτικούς – λατρευτικούς σκοπούς και την εκπαίδευση. Πρόκειται για μια ιστορική πραγματικά στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται πρόσκληση σε μη μουσουλμανικές κοινότητες στην Ιστορία του τουρκικού νέου κράτους.
Μετά την ομιλία η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και αφού παραδόθηκε στους Τούρκους βουλευτές κείμενο 18 σελίδων, ο Πατριάρχης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε τα κάτωθι: Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας. Δυστυχώς σημειώθηκαν αδικίες στο παρελθόν, οι οποίες σταδιακά αποκαθίστανται… Εγκαταλείπουμε τη συνάντηση με ελπίδα και αισθήματα ευγνωμοσύνης… Μια νέα Τουρκία γεννιέται, ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Κατά τα άλλα, ο Πατριάρχης έθεσε τα γνωστά θέματα, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η αναγνώριση του Πατριαρχείου ως νομικής οντότητας. Ζήτησε επίσης μέλη των μειονοτήτων να μπορούν να ανελίσσονται στην ιεραρχία του τουρκικού Δημοσίου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top