GuidePedia

0

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής.

Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε πάρα πολύ κρίσιμες εξελίξεις που αναμένεται να λάβουν χώρα μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, και αναμένεται να έχουν καταλυτικές επιπτώσεις για τον ευρύτερο χάρτη στην Μ. Ανατολή. Σειρά ειδικών αναλύσεων καθώς και πληροφοριών του υπογράφοντα που προέρχονται από Δυτικές-Αραβικές-Ισραηλινές και Ασιατικές πηγές φέρουν την Τουρκία να βρίσκεται σε πολύ λεπτό σημείο λόγω  των κάτωθι εξελίξεων:

*Μέσα στο 2012  αναμένεται η ανατροπή του καθεστώτος της οικογένειας ΑΣΑΝΤ στην Συρία. Ήδη η Άγκυρα υποστηρίζει έντονα το λεγόμενο ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ της ΣΥΡΙΑΣ, από κοινού με κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και σειρά Αραβικών κρατών. Έχουν συζητηθεί σενάρια για ζώνες προστασίας μέσα στο έδαφος της Συρίας, για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, για περαιτέρω παροχή υποστήριξης στην αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα έχει μηδενίσει τις επαφές με την Δαμασκό.

*Μετά τις πρόσφατες επισκέψεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ΛΕΟΝ ΠΑΝΕΤΑ και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ πρέσβη Ουίλιαμ Μπερνς η Τουρκία δείχνει να έχει ταχθεί  με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, προσδοκώντας σημαντικά οφέλη από την Δύση για την παροχή υποστήριξης σε ενέργειες κατά του καθεστώτος ΑΣΑΝΤ.

*Στα πλαίσια της ευρύτερης σύγκλισης με την Ατλαντική Συμμαχία η Άγκυρα θα φιλοξενήσει το ραντάρ της αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας σε υλοποίηση  της πρότασης PAA του ΟΜΠΑΜΑ για την ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ της Ευρώπης.  Μαζί με την ΤΟΥΡΚΙΑ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται η ΠΟΛΩΝΙΑ, η ΙΣΠΑΝΙΑ και η ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

*Η Τουρκία αποφάσισε να μην επιτρέπει πλέον την διέλευση Ιρανικών όπλων και εφοδίων προς το καθεστώς ΑΣΑΝΤ μέσω του διαδρόμου του ΝΤΟΓΚΟΥΜΠΑΓΙΑΖΙΤ.

*Και απέναντι στην Τεχεράνη η στάση της Άγκυρας έχει αλλάξει πολύ. Στην πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου επισημάνθηκε ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν πρόκειται να δεχθεί ένα πυρηνικό ΙΡΑΝ. Μάλιστα-παρά τις ενισχυμένες εμπορικές σχέσεις των τελευταίων 3 χρόνων-διάφοροι παράγοντες στην ΑΓΚΥΡΑ επικρίνουν δριμύτατα το ιΡΑΝ, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας συγκλίνουν όλο και πιο πολύ με τις θέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε ότι αφορά τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Τεχεράνης.

*Την ίδια στιγμή η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει ανοικτό το μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο σε ότι αφορά τα ενεργειακά  με την ΚΥΠΡΟ και το ΙΣΡΑΗΛ, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά τις επαφές της με την ΑΙΓΥΠΤΟ και την ΛΙΒΥΗ σε όλα τα επίπεδα. Η επισφαλής υγεία του Ερντογκάν προβληματίζει αρκετούς  ακόμα πιο πολύ… Την ίδια στιγμή-και επί του παρόντος οι σχέσεις της με το ΙΣΡΑΗΛ δεν έχουν βελτιωθεί, παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών. Πάντως η Άγκυρα εμφανίζεται τώρα ως υπέρμαχος των Αραβικών ξεσηκωμών. Επιπρόσθετα στα σύνορα της με την Συρία βρίσκονται κομάντος από το ΚΑΤΑΡ, την Σ.ΑΡΑΒΙΑ, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, μαζί με μικρό προωθημένο Νατοϊκό μίνι-επιτελείο, και παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στα σύνορα με την Συρία.

Ο υπογράφων εκτιμά ότι οι προσεχείς 4-5 μήνες είναι καθοριστικοί. Μέσα σε αυτούς θα λάβει χώρα η Σύνοδος των 47 κρατών(πρωτοβουλία των ΗΠΑ) για την ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ στην Σεούλ της Ν.Κορέας, στην όποια συμμετέχει η Τουρκία με ένα εκ των ΓΚΙΟΥΛ-ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ. Επίσης βαίνοντας προς το Μάιο αναμένονται  σημαντικές εξελίξεις στις επαφές του ΝΑΤΟ με τα Αραβικά κράτη, ενώ όλα θα κωδικοποιηθούν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο ΣΙΚΑΓΟ. Ίσως τα γεγονότα σε ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ μέχρι τότε να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, Η Τουρκία για μία ακόμα φορά επιδιώκει να παίξει καθοριστικό ρόλο τασσόμενη με τους ισχυρούς που είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί. Να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων και δραματικών αλλαγών, σε συνδυασμό με τις ασύμμετρες κινήσεις και απειλές που προωθούν οι Ιρανοί και κάποιοι άλλοι στην περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Αφγανιστάν.  Και αν βέβαια υλοποιηθούν οι Τουρκικοί αντικειμενικοί στόχοι…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top