GuidePedia

0


Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής υπάρχουν τρεις θαλάσσιες περιοχές μείζονος στρατηγικής σημασίας (διώρυγα του Σουέζ, στενά του Hormuz και στενά Bab al-Mandab), τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια όσο και για τις θαλάσσιες μεταφορές προς την ανατολική Ασία, την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο. Η στρατηγική αξία των συγκεκριμένων θαλάσσιων περασμάτων οφείλεται στις τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων και εμπορευμάτων
που διέρχονται από αυτά ημερησίως. Η αυξημένη τρωτότητα των περιοχών αυτών, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο έλλειμμα ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο και τις συνεχώς αναδυόμενες απειλές, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες στη διεθνή και εγχώρια ναυτιλία.
Οι μακρόχρονες απειλές σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη δημιουργούν μείζονα ερωτήματα για τη μελλοντική ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, ειδικά στις αυξημένης τρωτότητας θαλάσσιες περιοχές στρατηγικής σημασίας. Βραχυ-μεσοπρόθεσμα, εκτιμάται ότι:
Η λειτουργία της διώρυγας του Σουέζ και του ενεργειακού αγωγού SUMED είναι πιθανό να απειληθούν από τρομοκρατική ενέργεια ή από απεργίες των Αιγύπτιων εργατών, ειδικά αν σημειωθούν νέες εξεγέρσεις λόγω δυσαρέσκειας του αιγυπτιακού λαού για τις πολιτικές επιλογές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Λόγω της αυξημένης παρουσίας τρομοκρατικών στοιχείων στη χερσόνησο του Σινά, η διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας κατά των θαλάσσιων μεταφορικών μέσων που πλέουν στα βόρεια της Ερυθράς Θάλασσας είναι περιορισμένη αλλά όχι μηδενική.
Τα στενά του Hormuz είναι πιθανόν να απειληθούν εξαιτίας μιας πιθανής έναρξης εχθροπραξιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ειδικά μετά τις εξεγέρσεις των σιιτών, που υποστηρίζονται από τους Ιρανούς στις χώρες της αραβικής χερσονήσου. Εχθροπραξίες είναι πιθανόν να σημειωθούν και μεταξύ Ισραήλ ή/και ΗΠΑ με το Ιράν, κυρίως λόγω της ανάπτυξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Επιπρόσθετα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια των στενών είναι βέβαιη η συνέχιση των φαινομένων θαλάσσιας πειρατείας, ενώ εντός του Περσικού Κόλπου και πλησίον των εκατέρωθεν ακτογραμμών είναι πιθανή η διεξαγωγή τρομοκρατικής ενέργειας.
Στα στενά Bab al-Mandab, η πιθανότητα εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας κατά εμπορικών πλοίων αυξάνεται σημαντικά, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ελλείμματος εσωτερικής ασφάλειας στην Υεμένη και την αύξηση της δραστηριότητας της AQAP. Επιπρόσθετα, νότια των στενών θα συνεχισθεί η θαλάσσια πειρατεία από Σομαλούς πειρατές, που ίσως σε κάποιες περιπτώσεις συνεργασθούν με την AQAP


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top