GuidePedia

0
Φανούλα Αργυρού
Ενώ Ελλάδα και Κύπρος δεν ξέρουν που βρίσκονται πολιτικώς και οικονομικώς, η Τουρκία εργάζεται πυρετωδώς σε πολλά επίπεδα εις βάρος του Ελληνισμού.
Η τελευταία της προσπάθεια είναι να καταστεί εμπορικός εταίρος των ιθαγενών Ινδιάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες!
Στις 17 Νοεμβρίου 2011 έλαβε χώρα στην Επιτροπή Φυσικών Πόρων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων μια εκτενής συζήτηση για το θέμα αυτό, όπου έγιναν και  έντονες αναφορές για την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο και οι οποίες για ακατανόητους λόγους αγνοήθηκαν πλήρως από τα ΜΜΕ και τους ανταποκριτές.
Νομοσχέδιο 2362
Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια κατάφερε να αναπτύξει στις ΗΠΑ μια μοναδική σχέση μεταξύ των φυλών των ιθαγενών Ινδιάνων με αποτέλεσμα αμφότερες οι πλευρές να προωθούν μια νέα παγκόσμια σχέση. Έτσι προωθήθηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το ψήφισμα HR 2362  που αφορά στο Εμπόριο των ιθαγενών Ινδιάνων και που για πρώτη φορά μπάζει μέσα με προνομιακή επιλογή μόνο την Τουρκία! Οι εμπορικές εταιρείες της οποίας αποκτούν αποκλειστική πρόσβαση για εμπορικές σχέσεις με τις φυλές αυτές στις ΗΠΑ.
Φιλέλληνες βουλευτές όπως τους  John Sarbanes,  Frank Pallone,  Nikki Tsongas, Grace Napolitano και άλλοι όπως τον  John Duncan παρέθεσαν σωρεία αντιρρήσεων για την ειδική προτίμηση προς την Τουρκία  αναφερόμενοι στις διαχρονικές μέχρι σήμερα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, την γενοκτονία των Αρμενίων την οποία ακόμα αρνείται να αναγνωρίσει, την συνεχιζόμενη για δεκαετίες  κατοχή της Κύπρου, εκτός του ότι,  και όπως έχει γραφτεί το νομοσχέδιο,  φαίνεται να παραβιάζει και υφιστάμενους νόμους εμπορίου του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και άλλες διεθνείς συμβάσεις.
Ο βουλευτής  Σαρπάνης, επιπλέον κατέθεσε επισήμως και επιστολές που έλαβε εναντίον του νομοσχεδίου από το Αμερικανικό Ελληνικό Συμβούλιο Καλιφόρνιας, το Αρμενικό Συμβούλιο Αμερικής, την Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, την ΠΣΕΚΑ (την Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), την Ομοσπονδία Κυπρίων Αμερικής, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής,  και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής.
(Στο σημείο  9:16 του βίντεο που καλύπτει την σχετική συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο  βουλευτής Σαρπάνης αναφέρεται στις επιστολές από τις ελληνικές και κυπριακές οργανώσεις  – http://vimeo.com/32299593 )
Στον σύνδεσμο πιο κάτω θα βρείτε την επιστολή της ΑΧΕΠΑ η οποία περιέργως αναρτήθηκε στην αρμενική ιστοσελίδα αλλά δεν βρέθηκε σε εκείνη της ΑΧΕΠΑ!  Ακόμα πιο περίεργο οι επιστολές (ή επιστολή) ) στις οποίες αναφέρθηκε και κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο βουλευτής Σαρπάνης στις 17  Νοεμβρίου 2011 και στις οποίες αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του, δεν βρέθηκαν  (βρέθηκε) αναρτημένες στις ιστοσελίδες των αντίστοιχων κυπριακών οργανώσεων Αμερικής. Καμία αναφορά στην όλη υπόθεση.
Η ενημερωτική ανακοίνωση της Αρμενικής Οργάνωσης Αμερικής για το νομοσχέδιο  που περιλαμβάνει και την ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ στον σύνδεσμο:
http://www.anca.org/press_releases/press_releases.php?prid=2088
Ξεχωριστός σύνδεσμος για την ανακοίνωση ΑΧΕΠΑ (μέσω της Αρμενικής Οργάνωσης):
http://www.anca.org/assets/pdf/misc/hr2362_ahepa.pdf
Μιλώντας εναντίον του νομοσχεδίου ο βουλευτής και φίλος της Κύπρου Frank  Pallone είπε « Η Τουρκία δεν ενεργά προς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» και σημείωσε ότι η Τουρκία μπλόκαρε οικονομική μελέτη για την Κύπρο και το Ισραήλ, και η βουλευτής Νίκκι Τσόνγκας συμφώνησε με όλα όσα πρόβαλε ο Τζόν Σαρμπάνης και επανέλαβε την ανησυχία της για την ιδιαίτερη προτίμηση προς μία ειδικά χώρα την Τουρκία, Ο δε βουλευτής  Dale Kildee πρόβαλε την ανησυχία του κατά πόσο λήφθηκε συμβουλή από το Στέιτ Ντεπάρτμεντ για κάτι τέτοιο και εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων έχει την ευκαιρία να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο.
John P. Sarbanes
Member of the U.S. House of Representatives
from Maryland‘s 3rd district
Ο βουλευτής Τζόν  Σαρμπάνης με την συμπαράσταση των συναδέλφων του Pallone και Tsongas, πρότεινε τροποποίηση του νομοσχεδίου που να περιλαμβάνει «όλες τις ξένες χώρες» και  κάνει αναφορά  στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Δυστυχώς το νομοσχέδιο πέρασε στις 17 Νοεμβρίου 2011, χάρη σε ένα διαδικαστικό σημείο με ψήφους 27 υπέρ και 15 εναντίον και παραπέμπεται τώρα στην ολομέλεια της Επιτροπής Φυσικών Πόρων.  Με το Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον να πανηγυρίζει με δεξιώσεις  για την νίκη τους που ίσως όμως να είναι και πρόωροι οι πανηγυρισμοί, γιατί οι πιθανότητες να απορριφθεί είναι εξίσου με εκείνες να περάσει. Δεν καθορίστηκε πότε θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας.
Σύμφωνα με άρθρο στην αρμενική εβδομαδιαία Armenian Weekly  ημερ. 22 Νοεμβρίου 2011 με αρθρογράφο τον Harut Sassounian, σε λίγες εβδομάδες όταν το πολυδάπανο λόμπυ των τουρκικών εταιριών θα καταθέσει στο Υπ. Δικαιοσύνης της Αμερικής τις εκθέσεις του θα γίνουν σημαντικές αποκαλύψεις για τον παρασκηνιακό ρόλο που συνέτεινε στο να προωθηθεί  αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων  και το οποίο δίνει μονοπώλιο στις τουρκικές εταιρίες να επενδύουν στη γή των φυλών των ιθαγενών Αμερικανών Ινδιάνων.  Το άρθρο αφήνει αιχμές για χρηματισμούς μελών του Σώματος.
Βέβαια, συνεχίζει το άρθρο, δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να βοηθούνται οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής με ξένες επενδύσεις όμως στην περίπτωση ζητήθηκε από τη Βουλή να δώσει ειδική προτίμηση σε μία μόνο χώρα – την Τουρκία! Περιέργως, τονίζει, η πλειοψηφία της Επιτροπής έδειξε προθυμία να προχωρήσει με αυτή τη ασυνήθιστη και παράνομη αίτηση, αγνοώντας δυνατές προειδοποιήσεις από το Τμήμα Ερευνών του Κογκρέσσου ότι μια τέτοια ειδική προτίμηση σε μία μόνο χώρα παραβιάζει πρόνοιες σημαντικών αμερικανικών εμπορικών συμφωνιών, Ελεύθερου Εμπορίου (North American Free Trade Agreement, NAFTA) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (World Trade Organization).
Δεύτερο νομοσχέδιο 205
Ακόμα περισσότερο τονίζει το άρθρο, δεν υπήρχε ανάγκη για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για μια μόνο χώρα (τη Τουρκία!) όταν η Επιτροπή ταυτόχρονα έχει μπροστά της ένα δεύτερο νομοσχέδιο το 205, το οποίο προνοεί για όλες τις χώρες να έχουν την ίδια ευκαιρία για εμπόριο και επένδυση στη γη των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής. Ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Γραφείου για Υποθέσεις των Ινδιάνων, κατέθεσε ότι είχε σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο 2362. Γι΄αυτό προτίμησε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο 205. ΄Ομως όταν ο βουλευτής Σαρπάνης προσπάθησε να προωθήσει τροπολογία του ψηφίσματος 2362 που να περιλαμβάνει όλες τις χώρες και όχι μόνο την Τουρκία, το ψήφισμα υπέρ της Τουρκίας, πέρασε λόγω διαδικασίας (due to a technicality).
Ο απώτερος σκοπός της βιασύνης
Ο στόχος των υποστηρικτών του ψηφίσματος 2362 είναι να περάσει αυτό πριν ψηφιστεί το πιο περιεκτικό νομοσχέδιο 205, ούτως ώστε να δώσει προβάδισμα της Τουρκίας να εξασφαλίσει τις εμπορικές συμφωνίες που θέλει με τους ιθαγενείς Ινδιάνους για τα επόμενα 25 χρόνια με δικαίωμα δύο ανανεώσεων για άλλα 25 χρόνια έκαστη φορά, δηλαδή μονοπωλιακή εξασφάλιση για τα επόμενα 75 χρόνια.  Αναμένεται λοιπόν πότε τελικά θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για τελική απόφαση.
Επεξήγηση: Η Επιτροπή Φυσικών Πόρων είναι υπεύθυνη για χρηματοδοτήσεις αμερικανικής κρατικής γης περιλαμβανομένης και εκείνης που παραχωρήθηκε στους ιθαγενείς Αμερικανούς Ινδιάνους. Πριν κάποιες δεκαετίες η αμερικανική κυβέρνηση παραχώρησε γη στις φυλές των ιθαγενών Ινδιάνων σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής –το ελάχιστο σε σύγκριση με ότι αρχικά κατείχαν οι ιθαγενείς Ινδιάνοι. Και σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο οι φυλές αυτές των ιθαγενών Ινδιάνων είναι κάτι σαν  ημι-αυτόνομες «χώρες» που σημαίνει ότι ναι μεν υπόκεινται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως τυγχάνουν ασυλίας όσον αφορά ομοσπονδιακούς φόρους και επίσης χρηματοδοτούνται από την αμερικανική κυβέρνηση και δικαιούνται να έχουν καζίνα στη γη τους για τουριστικά κέρδη.
Η «τρελή» τουρκική θεωρία
Τώρα πως εμπλέκονται οι Τούρκοι; Εδώ και 30 πλέον χρόνια τα τουρκικά λόμπυ στις ΗΠΑ προβάλλουν τη «τρελή» θεωρία ότι οι ιθαγενείς Αμερικανοί είναι «Τούρκοι» και ανήκουν στους «Τουράν» που πήγαν από την Ασία στη βόρεια Αμερική μέσω των στενών της Σιβηρίας (Siberian Bering Straιt)…
Παραθέτω εδώ την ανακοίνωση για το ψήφισμα,  του βουλευτή Σαρπάνη,  όπως αυτή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.
FOR IMMEDIATE RELEASE
http://sarbanes.house.gov/release_details.asp?id=329
Congressman John Sarbanes Leads Opposition to Trade Preferences for Turkey
Washington, DC – On November 17, 2011, the U.S. House Natural Resources Committee approved a measure that would grant special trade preferences to Turkish entities investing in tribal lands that are held in trust by the United States. The measure was approved by the committee after an amendment offered by Congressman Sarbanes seeking to expand the measure to all nations who comply with democratic principles and human rights was put aside upon a procedural point of order.
“This legislation unequivocally violates our trade treaty obligations by offering preferential investment incentives to Turkey, a country that has not yet fully embraced democratic principles, is hostile to US commercial activity in the Eastern Mediterranean, denies its peoples the free exercise of religious freedom and human rights, illegally occupies EU member Cyprus, undermines United States foreign policy objectives in the Caucuses by blockading Armenia and promotes hostility on the world stage against our steadfast ally Israel,” said Congressman John Sarbanes (D-MD). “We need to ensure higher standards for our allies and trading partners, and demand that they value our democratic principles. The legislation streamlines investment in tribal lands held in trust by the United States for Turkish entities only. Turkish entities are inexplicably handed a profit opportunity over business interests of any other country. “
Congressman Sarbanes submitted into the record statements offered by community organizations that opposed the Bill as follows: The American Hellenic Educational Progressive Association, the Armenian National Committee of America, the PSEKA/Cyprus Federation of America, the Pancyprian Association, the Armenian Assembly of America, and the American Hellenic Council of California.
http://sarbanes.house.gov/release_details.asp?id=329
Παραθέτω την ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής, και η οποία ηγήθηκε αυτής της αντίδρασης εναντίον του φιλοτουρκικού ψηφίσματος  2362.
Armenian National Committee ofAmerica
1711 N Street, NW,Washington,DC20036
PRESS RELEASE
For Immediate Release ~ 2011-11-17
COMMITTEE ADOPTS TURKEY TRADE PREFERENCES MEASURE FOR INDIAN TRIBAL LANDS
Rep. Don Young Leads Effort to Rule Sarbanes Amendment Out-of-Order, Paving the Way for Adoption of Pro-Turkey Measure
WASHINGTON, DC – The U.S. House Natural Resources Committee voted today to limit foreign trade preferences on Indian tribal lands to one country – Turkey – after proponents of the measure, resorting to parliamentary tactics, blocked the consideration of a human rights amendment that would have provided investment opportunities to a broader range of qualifying countries, reported the Armenian National Committee of America (ANCA).
“The controversy over this preferential trade measure reflects the growing unease in Congress over an increasingly arrogant and aggressive Turkey that uses both high-priced lobbying and heavy-handed bullying to demand special treatment, even as it leaders disdain our values, undermine our interests, and threaten our allies.” said Aram Hamparian, ANCA’s Executive Director. “We are disappointed that the Sarbanes Amendment – a constructive measure which deserved an up-or-down vote – was blocked, not on its merits, but through parliamentary measures.”
“The ANCA joins with all our Armenian, Hellenic, and human rights community partners in expressing our appreciation to Representatives Sarbanes, Pallone, Tsongas and Duncan for all their efforts, and look forward to working with our allies in working reverse this measure in the interest of a strong, balanced, and moral U.S. trade policy,” added Hamparian.
Maryland Democrat John Sarbanes (D-MD) led Committee efforts to amend H.R.2362 – The Indian Tribal Trade and Investment Demonstration Project Act of 2011, a resolution spearheaded by the Turkish lobby to provide special trade incentives for Turkish firms to invest on Indian Tribal lands. Citing concerns aboutTurkey’s history of repression of its own indigenous populations and reports that the provision would violate existingU.S.trade agreements, Rep. Sarbanes argued that the legislation should be expanded to all countries with strong human rights records.
Committee chairman Doc Hastings (R-WA), however, responding to an objection by Rep. Don Young (R-AK), ruled the Sarbanes amendment out of order, paving the way for a Committee vote on the underlying provision as introduced. Despite extensive debate, including strong statements by Rep. Sarbanes, Congressional Armenian Caucus Co-Chair Frank Pallone (D-NJ), Rep. Nikki Tsongas (D-MA) and John Duncan (R-TN), the Committee adopted the measure by a vote of 27 for and 15 against.
Joining Representative Sarbanes in voting against the measure were (in alphabetical order) : Representatives Jim Costa (D-CA), Peter DeFazio (D-OR), Jeff Denham (R-CA), John Duncan (R-TN), Raul Grijalva (D-AZ), Rush Holt (D-NJ), Dale Kildee (D-MI), Raul Labrador (R-ID), Douglas Lamborn (R-CO), Edward Markey (D-MA), Frank Pallone (D-NJ), David Rivera (R-FL), Betty Sue Sutton (D-OH), and Niki Tsongas (D-MA).
Voting in favor of the Turkey trade incentives bill were (in alphabetical order) : Mark Amodei (R-NV), Daniel Benishek (R-MI), Rob Bishop (R-UT), Dan Boren (D-OK), Paul Broun (R-GA), Mike Coffman (R-CO), John Fleming (R-LA), William Flores (R-TX), John Garamendi (D-CA), Paul Gosar (R-AZ), Colleen Hanabusa (D-HI), Andy Harris (R-MD), Doc Hastings (R-WA), Martin Heinrich (D-NM), Bill Johnson (R-OH), Jeffrey Landry (R-LA), Ben Ray Lujan (D-NM), Tom McClintock (R-CA), Kristi Lynn Noem (R-SD), Pedro Pierluisi (D-PR), Jon Runyan (R-NJ), Gregorio Sablan (I-CNMI), Steve Southerland (R-FL), Glenn Thompson (R-PA), Scott Tipton (R-CO), Robert Wittman (R-VA) and Don Young (R-AK).
In the days leading up to today’s vote, Armenian and Hellenic Americans from across theUnited Statescalled on members of the U.S. House Natural Resources Committee to vote against this legislation.
In a statement addressed to Natural Resources Committee Chairman Doc Hastings and Ranking Democrat Ed Markey (D-MA), ANCA Government Affairs Director Kate Nahapetian cited “serious moral and practical reservations, as well as the clear inequities and even potential violations of trade agreements” stemming from the adoption of this measure. She explained that “the U.S. Congress should not extend special economic benefits to a country that remains an unrepentant perpetrator of genocide against millions of its own indigenous minorities, including Armenians, Greeks, Assyrians, and others.”
Nahapetian went on to reference a recent Congressional Research Service (CRS) report, which notes that H.R.2362 “could violate our obligations under NAFTA and the WTO General Agreement on Trade in Services (GATS).” The ANCA statement argued “It remains an open and unanswered question as to why Congress should give Turkey an advantage over other countries, such as Canada, that have not only shown a material interest, but have actually already entered into agreements with tribes.”
Similarly, American Hellenic Educational and Progressive Association (AHEPA) Chairman Dr. John Grossomanides explained, “AHEPA wishes to raise areas of concern that shed light on 1) Turkish threats to U.S. commercial interests 2) Turkey’s mistreatment of minority communities, and 3) Turkish entities already in the United States. AHEPA strongly contends that these three areas of concern are quite germane to the legislation because they demonstrate Turkish attitude towardU.S.commercial interests and behavior toward minority communities and reflect the existing track record of Turkish entities in theUnited States.”
The Armenian Assembly of America (AAA), PSEKA (International Coordinating Committee – Justice for Cyprus ), Cyprus Federation of America , Pancyprian Association of America , and the American Hellenic Council also went on the record opposing the bill.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top