GuidePedia

0

Το Ιράν τώρα απέχει λιγότερο του ενος έτους απο τού να καταστεί ανεμπόδιστο, ως προς τον σκοπό του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δηλώνει αύριο Κυριακή στο αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο CNN, στο πρόγραμμα 'Fareed Zakaria GPS' ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ.



Η ισραηλινή-πολιτική στρατιωτική ηγεσία αναλογίζονται "τί, εγκαίρως, μπορεί να πράξουν" για το εν λόγω ζήτημα. 



"Σταδιακά, εσκεμμένα, οι Ιρανοί εισέρχονται σε αυτό που προσωπικώς αποκαλώ 'ζώνη ασυλίας'... δε μιλάμε για τρία έτη, αλλά για τα τρία τέταρτα του έτους. Οι Ιρανοί διευρύνουν την κάθετη άρνησή τους, όσον αφορά την εξέταση του σχεδίου τους, το επεκτείνουν σε πολλές τοποθεσίες, άρα, υπάρχουν πολλά κρυφά στοιχεία", αναφέρει στη συνέντευξή του ο Μπαράκ, πρώην πρωθυπουργός (το πρακτορείο Ρόιτερς έχει εγκαίρως το κείμενό της).



Ο ίδιος σημειώνει ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα πυρηνικά του Ιράν προκαλεί, πλέον, μια "εντατική διεθνή διπλωματία", αναδεικνύοντας την "επείγουσα διάσταση" του ζητήματος. 



Διεθνείς αναλυτές, μεταδίδει το Ρόιτερς, δεν έχουν αποκλείσει "πιθανές αεροπορικές επιδρομές" δυτικών κρατών, οι οποίες θα έχουν στόχους "πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν". 



"Αυτό δεν νομίζω ότι συζητείται δημοσίως" τόνισε ο Μπαράκ, όταν ρωτήθηκε πώς το εβραϊκό κράτος ετοιμάζεται για να επιτεθεί στο Ιράν, σταματώντας τις φιλοδοξίες του στον πυρηνικό τομέα. 



Προέβλεψε ότι αν το Ιράν αφεθεί να γίνει πυρηνική δύναμη, θα ακολουθήσουν : η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, αλλά και η Αίγυπτος, προκαλώντας τον κίνδυνο "πυρηνικά να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών". 



Τέλος, ο Μπαράκ δεν απάντησε, κατ'ουσίαν, στο ερώτημα, αν η Μοσάντ σχετίζεται με την έκρηξη σε ιρανική στρατιωτική βάση, προ ημερών, που σκότωσε 17 στρατιωτικούς, ανάμεσά τους τον αξιωματικό θεωρούμενο 'αρχιτέκτονα' του αντι-πυραυλικού ιρανικού συστήματος.



"Δεν έχω να συνεισφέρω το ο,τιδήποτε σε αυτήν τη συζήτηση", περιορίστηκε να πεί. 



Η ιρανική ηγεσία δεν έχει εντωμεταξύ συσχετίσει το συμβάν αυτό με δολιοφθορά, η οποία προήλθε με ενέργεια του Τελ Αβίβ, ή της Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top