GuidePedia

0

Ισχυρή ναυτική δύναμη δημιουργεί το Ισραήλ σχεδόν από το μηδέν προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή στην Αν. Μεσόγειο και να είναι σε θέση να υπερασπίσει τα κοιτάσματα με τακτικής ναυτικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα προωθείται στην Κύπρο η απόκτηση δύο ισραηλινών ταχύπλοων σκαφών ώστε να δημιουργηθεί μία ενιαία ισχυρή ναυτική δύναμη στην Αν Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr η κυβέρνηση του Ισραήλ στα πλαίσια της προστασίας των θαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας αποφάσισε να αυξήσει τη ναυτική παρουσία του στην Αν. Μεσόγειο και να αποκτήσει δύο φρεγάτες και δύο νέα υποβρύχια, ενώ προωθείται η άμεση απόκτηση απο την κυπριακή Δημοκρατία δύο ταχύπλοων ισραηλινής ναυπήγησης πλοίων για την ενίσχυση της ναυτικής δύναμης ασφαλείας στην περιοχή.
Οι βασικές απειλές για τις οποίες ανησυχεί η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι οι περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοικτά των ακτών της χώρας.
Καθώς και η διαρκή και εντονότατη τουρκική ναυτική παρουσία η οποία έχει λάβει πια προκλητικές διαστάσεις.

Πυραυλάκατοι και οι δύο από τις τρείς κορβέτες κλάσης SA AR 5 του ισραηλινού Ναυτικού μαζί με τα υποβρύχια κλάσης Dolphin περιπολούν ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και πιο ειδικά πλησίον των εγκαταστάσεων εξόρυξης των υδρογονανθράκων.
Η προστασία αυτών των εγκαταστάσεων θεωρείται υψίστης σημασίας σκοπό για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ αφού οι πόροι αυτοί δεν θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ αλλά και μία πηγή σημαντικών εσόδων από την πώληση του φυσικού αερίου στις διεθνής αγορές.
Για τους λόγους αυτούς Ισραηλινά πλοία προστατεύουν τις πλατφόρμες εξόρυξης στα κοιτάσματα Tamar και Leviathan καθώς και την πλατφόρμα στο κοίτασμα Yam Tethys το οποίο βρίσκεται πλησίον των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, 40 χλμ από την παραθαλάσσια ισραηλινή πόλη Ashkelon.
Οι πλατφόρμες αυτές αποτελούν κατά τους Ισραηλινούς πρωτεύοντες οικονομικοί στόχοι για τους μαχητές της Hezbollah και της Hamas αφού στο πρόσφατο παρελθόν ο Λίβανος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την εγκατάσταση των εξεδρών άντλησης Tamar και Leviathan σε μία κατά την λιβανική κυβέρνηση αμφιλεγόμενη θαλάσσια συνοριακή περιοχή.
Μια ακόμα απειλή κατά τους Ισραηλινούς είναι οι πύραυλοι που θα μπορούσαν να εξαπολυθούν από τις ακτές του Λιβάνου ή ακόμα και της Γάζας με στόχο τις τρείς αυτές εξέδρες.
Η δεύτερη και πιο σημαντική απειλή για τα ισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή είναι η έντονη και προκλητική παρουσία του τουρκικού Στόλου στην Ν. Αν. Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας όσον αφορά την γεώτρηση της κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 12. Σύμφωνα με την Άγκυρα οποιοδήποτε κοίτασμα βρεθεί στο οικόπεδο 12 θα πρέπει να μοιραστεί και με τους τουρκοκυπρίους.
Η στάση αυτή της Άγκυρας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τας ισραηλινά συμφέροντα, αφού η αμερικανική εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί το κυπριακό κοίτασμα σχετίζεται με τον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ, ενώ ισραηλινή εταιρεία ενδιαφέρεται για την συμμετοχή της στην εκμετάλλευση ων πόρων.
Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η πρωτοβουλία του Ισραήλ να ναυπηγήσει στις ΗΠΑ δύο ακόμα μεγάλα πλοία επιφανείας και να παραγγείλει στην Γερμανία δύο ακόμα υποβρύχια της βελτιωμένης έκδοσης της γνωστής κλάσης Dolphin.
Η ενίσχυση του στόλου του Ισραήλ με δύο φρεγάτες και δύο υποβρύχια δεν θα είναι άσχετη και με την προσπάθεια της κυβέρνησης του Ισραήλ να πείσει την κυπριακή κυβέρνηση να αποκτήσει επιτέλους πολεμικά πλοία αφού όπως φαίνεται η ενοποίηση των πολιτικών εθνικής ασφαλείας των δύο κρατών τουλάχιστον στον τομέα των ενεργειακών πόρων και της ακεραιότητας της κυπριακής Δημοκρατίας φαίνεται ότι είναι πια γεγονός απέναντι σε ένα κοινό αντίπαλο την Τουρκία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top