«Καταστροφική» χαρακτηρίζουν παράγοντες της διεθνούς χρηματαγοράς τη μη πλήρη κάλυψη δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων που διενήργησε σήμερα η Γερμανία και η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες για επέκταση της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη ακόμη και στο ισχυρότερο κράτος μέλος της.
Με αυτά τα δεδομένα, το δημοσίευμα του Der Spiegel για την πραγματική κατάσταση της γερμανικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί… προφητικό (http://elladasimera.blogspot.com/2011/11/blog-post_9370.html).
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο στην υπόθεση παρενέβη η Ευρωπασϊκή Κεντρική Τράπεζα και αγόρασε – απορρόφησε το αδιάθετο 39% της δημοπρασίας των γερμανικών δεκαετών ομολόγων ώστε να καθησυχάσει τους φόβους των αγορών
Μολονότι το Βερολίνο προσδοκούσε να αντλήσει 6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας δεκαετών ομολόγων, των περίφημων «Μπούντας» τα οποία χρησιμοποιούνται και ως σημείο αναφοράς για συγκρίσεις έναντι των ομολόγων που εκδίδουν οι λοιπές χώρες της Ευρωζώνης, τελικώς κατόρθωσε να αντλήσει μόνον 3,644 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 1,98% (επιτόκιο 2%) έναντι 2,09% της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας.
Ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, αναγκάστηκε να διακρατήσει ποσοστό 39% της έκδοσης με την ελπίδα να το διαθέσει στη συνέχεια στη δευτερογενή αγορά, ώστε να αντλήσει το σύνολο του ζητούμενου ποσού: «Πρόκειται για ολοκληρωτική και απόλυτη καταστροφή», δήλωσε ο Μαρκ Όστβαλντ, του χρηματοοικονομικού οίκου Monument Securities, στο Λονδίνο.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει δυσχέρεια, ως αποτέλεσμα της έκβασης της δημοπρασίας, στην εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας. Ωστόσο, καθολική πτώση τιμών σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές χρήματος, ομολόγων και μετοχών στον απόηχο της σημερινής δημοπρασίας στο Βερολίνο. Το ευρώ διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 1,339 δολάρια ΗΠΑ και το σύνολο των κυριοτέρων χρηματιστηρίων οδηγήθηκε «στο κόκκινο».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου