GuidePedia

0
«Απόηχοι της Αργεντινής στην ελληνική τραγωδία» είναι ο τίτλος του άρθρου στο CNN. Δημοψήφισμα για να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ ζητά η Bild. Στην ανάκληση του δημοψηφίσματος αναφέρονται οι New York Ti



"Θέλουμε και εμείς δημοψήφισμα. Εξω οι Ελληνες από το ευρώ", γράφει σε ιδιαίτερα επιθετικό τόνο η "Bild". Καυστικό άρθρο και στο CNN, όπου συγκρίνει την Ελλάδα με την Αργεντινή του 2001 και προτρέπει τον Γ. Παπανδρέου "να διασφαλίσει ότι έχει ένα ελικόπτερο έτοιμο να τον σώσει"

«Απόηχοι της Αργεντινής στην ελληνική τραγωδία» είναι ο τίτλος του άρθρου στο CNN. Δημοψήφισμα για να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ ζητά η Bild. Στην ανάκληση του δημοψηφίσματος αναφέρονται οι New York Times και η Le Monde. «Λευκές σημαίες σήκωσαν στην Αθήνα», αναφέρει το Der Spiegel
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εστιάζοντας στην απόσυρση από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου της πρότασης για δημοψήφισμα, αναπαράγοντας τα σενάρια για παραίτηση του πρωθυπουργού και δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και εξετάζοντας τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την Eυρωζώνη.
Ειδικότερα τα γαλλικά και τα γερμανικά μεγάλα μέσα ενημέρωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους το τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί προς την Ελλάδα, με αφορμή το δημοψήφισμα ανέλυαν χθες την πιθανότητα η χώρα μας να βγει από την Ευρωζώνη και παρότι το δημοψήφισμα εντέλει αποσύρθηκε από το τραπέζι, η εφημερίδα "Die Welt" είχε τίτλο: "Οι Ελληνες επιστρέφουν από το χάος - Για μια στιγμή".
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος η γερμανική εφημερίδα αναφέρει: "Σήμερα είναι η χαοτική μέρα της ελληνικής πολιτικής", ενώ σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε ο Αντώνης Σαμαράς γράφει: "Τελευταία στιγμή και μετά από δύο χρόνια άρνησης, η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδειξε συνείδηση του καθήκοντος".
Από την πλευρά του το περιοδικό "Der Spiegel" στην αρχική του ιστοσελίδα αναφέρει: "Πόκερ δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Λευκές σημαίες σήκωσαν στην Αθήνα". Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η "Bild", η οποία στην αρχική ιστοσελίδα της έχει άρθρο με τίτλο: "Πώς θα καταφέρουμε να βγάλουμε τους Ελληνες από το ευρώ". Σε κάποιο μάλιστα σημείο το άρθρο αναφέρει: "Τώρα θέλουμε και εμείς το δημοψήφισμά μας. Οχι άλλα δισεκατομμύρια για τους Ελληνες. Η Ελλάδα έξω από το ευρώ!".

Με το «βλέμμα» στην Αθήνα τα διεθνή ΜΜΕ

Η γαλλική "Le Monde" στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι οι σοσιαλιστές θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ σε άλλο άρθρο της γινόταν λόγος ότι η επιβίωση της κυβέρνησης είναι μάλλον απίθανη. Επίσης στην ιστοσελίδα της η "Liberation" αναφέρει ότι ο Παπανδρέου βρίσκεται εν μέσω θύελλας, ενώ στην ιστοσελίδα της "Le Figaro" υπάρχει ηλεκτρονική δημοσκόπηση με ερώτημα εάν οι αναγνώστες εγκρίνουν το τελεσίγραφο προς την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν 76% υπέρ του τελεσίγραφο και μόλις 24% κατά.

Με το «βλέμμα» στην Αθήνα τα διεθνή ΜΜΕ

Ιδιαίτερα καυστικό είναι και ένα άρθρο ανάλυσης στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο "Απόηχοι της Αργεντινής στην ελληνική τραγωδία", στο οποίο ο Χανς Τζοακίμ Βοθ συγκρίνει τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με αυτές της Αργεντινής το 2001 και καταλήγει: "Ισως ο Παπανδρέου θα πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει ένα ελικόπτερο έτοιμο να τον σώσει, όπως τον Αργεντινό πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρου, τον Δεκέμβριο του 2001".

Με το «βλέμμα» στην Αθήνα τα διεθνή ΜΜΕ
Πολιτική αναταραχή

Με το «βλέμμα» στην Αθήνα τα διεθνή ΜΜΕ

Πέρα από το πρακτορείο Ρόιτερ, που από χθες το πρωί μετέδιδε ότι ο Παπανδρέου θα παραιτηθεί και θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο, τα υπόλοιπα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης εστίαζαν περισσότερο στην πολιτική αναταραχή της χθεσινής ημέρας, με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" να αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Οι εξελίξεις επανέφεραν μια σχετική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία όμως ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει". Από την πλευρά της η εφημερίδα "Guardian" αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι, παρότι οι συνομιλίες για ενότητα συνεχίζονται και το σχέδιο για δημοψήφισμα εγκαταλείφθηκε, η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top